20 Απριλίου 2024 / 8:46 πμ
20 Απριλίου 2024 / 8:46 πμ

Η Διεθνής Διαφάνεια και ο Economist κατεδαφίζουν τα fake news του Τσίπρα

από fimotro

Δύο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο κατεδαφίζουν το προεκλογικό αφήγημα Τσίπρα και απαντούν στο δίλημμα που ο ίδιος έθεσε στο δρόμο προς τις εκλογές δηλαδή στο «Δημοκρατία ή εκτροπή» καθώς και στη λαϊκίστικη λογική περί διαφάνειας.

Καταγράφοντας άλματα από την πλευρά της χώρας τα τελευταία χρόνια αποθεώνουν τη χώρα και αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση μετατρέποντας σε μπούμπερανγκ την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του να δημιουργήσουν την εικόνα μια χώρας που καταρρέει ως προς τη θεσμική της λειτουργία.

Το δίλημμά του περί «Δημοκρατίας ή εκτροπής» απαντάται και σε διεθνές πλέον επίπεδο, την ώρα που ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα επιχειρήσει να εγείρει ζήτημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και διεθνώς με προμετωπίδα τις παρακολουθήσεις.

Η Διεθνής Διαφάνεια αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για το άλμα που πέτυχε την τελευταία τετραετία να σκαρφαλώσει 16 θέσεις στο δείκτη Διαφάνειας ενώ η έκθεση του Economist έρχεται να καταγράψει με διθυραμβικά σχόλια όσα έπραξε η ελληνική κυβέρνησης και οδήγησαν τη χώρα στην 25η θέση ως προς τον δείκτη Δημοκρατίας.

Και οι δύο εκθέσεις επιβεβαιώνουν αυτά που οι πολίτες βιώνουν και κατεδαφίζουν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσουν το λάβαρα της… επανάστασης για να επαναφέρουν όπως υποστηρίζουν τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στη χώρα.

Στο δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή» η απάντηση δίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και την καταγραφή του ποιός δρά υπέρ της δημοκρατίας και ποιός σε βάρος της σταθερότητας και της ασφάλειας της ίδιας της χώρας με τον τρόπο που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο έχοντας ως κεντρικό στόχο την επαναφορά εμφυλιοπολεμικών λογικών.

Διεθνής Διαφάνεια

Η Διεθνής Διαφάνεια καταγράφει ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) καταγράφει σημαντική άνοδο βελτιώνοντας και το το 2022 την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018.

Σημειώνεται ΄τι Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0-100, με το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό χώρα μας βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

H έκθεση του Economist Intelligence Unit

Η τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο αναφέρει ότι η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στην κλίματα (25η θέση) στον λεγόμενο «δείκτη δημοκρατίας» για το 2022, καταγράφοντας σαφή βελτίωση και μια από τις καλύτερες επιδόσεις του δείκτη του Economist.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από το 7,56 το 2021. Έτσι, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021.

Μάλιστα σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση του δείκτη απεικονίζεται στις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη, ενώ στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, με τις Αρχές να προωθούν την συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου της Διασποράς.

Και δεν σταματά εκεί. Χαρακτηρίζει εξαιρετική τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, κάτι που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, ενώ ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, ανέκαμψε σημαντικά, παρά το γεγονός που θα μπορούσε να είχε πληγεί ανεπανόρθωτα με έναν ενδεχόμενο κακό χειρισμό της πανδημίας.

Συνεχίζει δε αναφέροντας πως η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, αποτρέποντας ένα είδος κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης και οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες άροντας εγκαίρως τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αρκετούς δείκτες το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στον δείκτη το 2010, όταν «η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση», σύμφωνα με την έκθεση του Economist.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ευαγγελίου

Πηγή: tomanifesto

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα