Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry αναφέρεται ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές σε αυτό που ονομάζεται επιγονιδίωμα και ουσιαστικά είναι το σύνολο των διακοπτών που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια.
Σύμφωνα με το ScienceAlert, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 1.000 ενήλικες, ηλικίας 18-30 ετών, που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενη μακροπρόθεσμη έρευνα που εξέτασε τη χρήση κάνναβης σε βάθος 20 ετών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος σε δύο φάσεις, στα 15 και στα 20 χρόνια.
Με αυτά τα δείγματα, η επιδημιολόγος Λίφανγκ Χου από το Πανεπιστήμιο Northwestern και η ομάδα της μελέτησαν τις επιγενετικές αλλαγές και ειδικότερα τη μεθυλίωση του DNA.
Σχετικά με τη μεθυλίωση, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προσθήκη ή αφαίρεση ομάδων μεθυλίου είναι από τις πιο καλά μελετημένες αλλαγές στο DNA. Χωρίς να αλλάζουν την πληροφορία που είναι «καταχωρισμένη» στο DNA, ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια.
Η μεθυλίωση εμποδίζει την ανάγνωση του γενετικού κώδικα και απενεργοποιεί τα γονίδια. Οι αλλαγές αυτές περνούν στις επόμενες γενιές και μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τις εξωγενείς συνθήκες όπως η χρήση κάνναβης.
«Παρατηρήσαμε συσχετίσεις μεταξύ της αθροιστικής χρήσης μαριχουάνας και πολλαπλών επιγενετικών δεικτών σε βάθος χρόνου», ανέφερε η Λίφανγκ Χου όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη το 2023.
Σύμφωνα με το ScienceAlert, τα αναλυτικά δεδομένα των συμμετεχόντων στην έρευνα επέτρεψαν την εκτίμηση της αθροιστικής χρήσης κάνναβης, καθώς και της πρόσφατης χρήσης.
Αυτό που βρήκαν ήταν διάφοροι δείκτες μεθυλίωσης στα δείγματα των 15 ετών, 22 για πρόσφατη χρήση και 31 για αθροιστική χρήση. Για τα δείγματα των 20 ετών, ταυτοποίησαν 132 δείκτες για πρόσφατη χρήση και 16 για αθροιστική.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι επίσης ότι εντοπίστηκε ένας δείκτης που στο παρελθόν είχε συνδεθεί με τη χρήση καπνού, υποδηλώνοντας μια επιγενετική σχέση μεταξύ καπνού και κάνναβης.
Οι πολλαπλές επιγενετικές αλλαγές σχετίζονται με την κυτταρική αναπαραγωγή, τη δράση των ορμονών, τις μολύνσεις, τις νευρολογικές διαταραχές (όπως τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή) και τις καταχρήσεις ουσιών.