Η χώρα δανείζεται πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

από fimotro

Πρώτη φορά οι αγορές πληρώνουν για να δανείσουν στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Το νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση έπεσε στο -0,020% στα έντοκα γραμμάτια διάρκειας τριών μηνών. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 2,71 φορές έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, καθώς για πρώτη φορά οι επενδυτές αγοράζουν έντοκα με αρνητικό επιτόκιο, χάνοντας έστω και ένα μικρό μέρος της αξίας του κεφαλαίου τους στο γενικότερο βέβαια περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν δει τα επιτόκιά τους να διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος εδώ και καιρό. Αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ενώ έρχεται μία μέρα μετά την επιτυχημένη επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,5% που συγκέντρωσε πολύ ισχυρή ζήτηση καθώς, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές παραμένουν στο κυνήγι έστω και μικρών αποδόσεων εντός της ευρωζώνης.

Η συνολική συμπίεση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αφενός μπορεί να υποστηρίξει υπό προϋποθέσεις τη δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων. Κυρίως όμως συμπαρασύρει παράλληλα και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να δανειστούν με φθηνότερο κόστος στη διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά, ενώ ενισχύει τις πιθανότητες για ταχύτερη αναβάθμιση της οικονομίας που με τη σειρά της βελτιώνει γενικά την πιστοληπτική ικανότητα δημοσίου και επιχειρήσεων, δηλαδή το δανεισμό με καλύτερους όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα