Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Γνώριζε από τον Δεκέμβριου του 2018 για τις αυξήσεις στα διόδια

Εκθέτει και μάλιστα άγρια τον Σπίρτζη σχετικά με τα όσα είπε περί μονομερούς ενέργειας της Αττικής Οδού, σχετικά με την επί θύραις αύξηση των διοδίων, «η Αττική Οδός Α.Ε.».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της: «Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε ενημερωθεί από την εταιρεία Αττική Οδό για τις αυξήσεις στα διόδια από τις 28 Δεκεμβρίου 2018. Προσθέτει δε ότι «η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε ενημερωθεί με επίσημη επιστολή από την “Αττική Οδός Α.Ε.” από τις 28/12/2018 για τις νέες τιμές που προγραμματίζονταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019 (€3,00) και την 1η Αυγούστου 2019 (€3,30) και ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο.

Η “Αττική Οδός Α.Ε.” προσπαθώντας να καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση των χρηστών της από τις νέες τιμές, αποφάσισε και ενημέρωσε με επιστολή της και πάλι μονομερώς στις 29/01/2019 την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι αναβάλλει (όχι ανακαλεί) μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η εταιρεία παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου, οι αυξήσεις στα διόδια είναι «νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά της» που απορρέει από τη σύμβασή της με το Δημόσιο σύμφωνα με το «Αρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Αττική Οδός Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Ανω Συμβατικά Ορια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.).

Σήμερα, το Α.Σ.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σε €3,77 (με ΦΠΑ), άρα τόσο η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), όσο και αυτή που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 (€3,30), είναι σημαντικά χαμηλότερες του επιτρεπτού ορίου».

Ως προς τους ισχυρισμούς ότι η «Αττική Οδός Α.Ε. έχει θησαυρίσει», η εταιρεία απαντά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι «το κόστος υλοποίησης της Αττικής Οδού ανήλθε σε €1,316 δισ. εκ των οποίων το 67,35%, δηλαδή €886,3 εκατ., καλύφθηκαν από την Παραχωρησιούχο εταιρεία “Αττική Οδός Α.Ε.” με ίδια κεφάλαια και δάνεια που ακόμα αποπληρώνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα