28 Μαρτίου 2024 / 10:57 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:57 πμ

Η απειλή της παραπληροφόρησης στην ΕΕ

από fimotro

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για τις Ξένες Παρεμβάσεις και την Παραπληροφόρηση , Ραφαέλ Γκλούκσμαν, εξηγεί τα όρια μεταξύ παραπληροφόρησης και γνώμης, τους κινδύνους για την ΕΕ και τί μέτρα παίρνει για αντιμετωπίσει αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις.

Παραπληροφόρηση, κακή πληροφόρηση και fake news- πού διαφέρουν

«Τα fake news και η κακή πληροφόρηση πάντα υπήρχαν. Από τους αρχαίους Έλληνες γνωρίζουμε ότι οι απόψεις είναι σχετικές και μπορεί να κάνεις λάθος. Παρ’ όλα αυτά η παραπληροφόρηση, ειδικά όταν είναι εκστρατεία παραπληροφόρησης είναι διαφορετικό.» σημειώνει.

Με ένα εύστοχο παράδειγμα ο Γκλούκσμαν θέτει τα όρια μεταξύ των όρων: «Αν πιστεύεις ότι η γη είναι επίπεδη ,τότε πρόβλημά σου. Μπορεί να διαφωνήσω μαζί σου αλλά δεν αφορά τους εφαρμοστές του νόμου να έρθουν και να σου εξηγήσουν ότι πρέπει να πιστέψεις ότι η γη είναι σφαιρική.

«Αλλά όταν μια ξένη χώρα πραγματοποιεί εκστρατεία μέσα στην ΕΕ, για να κάνει εσένα και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους να πιστέψετε ότι η γη είναι επίπεδη, τότε εγείρει πολιτικό ζήτημα και πρέπει να παρέμβεις ως πολιτικός Οργανισμός ή θεσμός», αναφέρει.

Ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι όσον αφορά στη διάδοση της παραπληροφόρησης;

«Ας είμαστε ευθείς: Πρώτα η Ρωσία, η ρωσική κυβέρνηση. Υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση, προερχόμενη από την Ρωσία, χρόνια τώρα. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν γκρουπ διαδικτυακών τρολ στην Αγία Πετρούπολη και τα χρηματοδοτούν με ξεκάθαρο στόχο να αποσταθεροποιούν την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο αυτοί όμως. Η κινεζική παρέμβαση μεγαλώνει. Το είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε επίσης το Κατάρ, την Τουρκία και μια σειρά κρατικούς παράγοντες που διοργανώνουν εκστρατείες και όλοι αυτοί οι ξένοι παράγοντες παρεμβαίνουν στην ΕΕ.»

Ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Δεν πρέπει να καταδικάσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκπροσωπούν μια τεράστια ευκαιρία για μια πιο ζωντανή, δραστήρια και δημοκρατική συζήτηση και επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να λάβουν μέρος και να ακουστούν. Μπορούν πραγματικά να αναζωογονήσουν τις δημοκρατίες μας.

«Υπάρχει βέβαια και η κακή πλευρά: ο αλγόριθμος και το μοντέλο δουλειάς είναι βασισμένα στην προτεραιοποίηση και όλοι οι ξένοι παράγοντες θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας και έτσι πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρουν αυτά μέσα», τονίζει

Ποια απτά αποτελέσματα αναμένετε από τις εργασίες της ειδικής επιτροπής;

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της επιτροπής είπε: «Θα έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα με συγκεκριμένα μέτρα που θα παρθούν. Και περιλαμβάνει αμυντικά μέτρα-προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Αλλά περιλαμβάνει και θετικά μέτρα, γιατί στο τέλος αυτό που θα κάνει την κοινωνία μας πιο ανθεκτική απέναντι στην ξένη παρέμβαση και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, η ελευθερία του τύπου, η πολιτισμένη «ατμόσφαιρα» στις δημοκρατίες μας. Όσο περισσότερο δυναμώνουμε τις δημοκρατίες μας, τόσο μεγαλύτερες αντιστάσεις θα έχουν.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα