Η απάντηση του Καραμανλή σε δημοσίευμα για τα Σκόπια

από fimotro

Απαντήσεις στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας Documento, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής, το 2005, είχε προτείνει στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζορτζ Μπους το όνομα “Μακεδονία- Σκόπια” για τη γειτονική μας χώρας, δίνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού.

“Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του  2008″, σχολιάζουν κύκλοι του κ. Καραμανλή.

“Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την  Ελλάδα σε θέση ισχύος. Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξου και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008″, σημειώνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος, στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη, είχε τονίσει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε διαφύλαξε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. “Η ΝΔ ορθώς επέκρινε και καταψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών. Λυπάμαι γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Και το πετύχαμε με βαρύ κόστος πολιτικό, παραταξιακό, προσωπικό. Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να πετύχουμε πολλά περισσότερα”, είχε τονίσει ο κ. Καραμανλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα