Η απάντηση Κοντοζαμάνη- Χαρδαλιά στα περί απόκρυψης κρουσμάτων

από fimotro

Απάντηση στα δημοσιεύματα περί απόκρυψης κρουσμάτων covid-19 σε νησιά έδωσαν οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης.

Σχολιάζοντας σχετικές καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών, διαβεβαίωσαν ότι δεν αποκρύπτεται κανένα κρούσμα και η διαδικασία των ανακοινώσεων γίνεται με απόλυτη διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ανέφερε τα εξής:

«Με αφορμή ενημερωτικά δελτία τύπου Κέντρων Υγείας τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιοχών (ΥΠΕ) έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις ΥΠΕ. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)». σημείωσε το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Καθημερινά ο ΕΟΔΥ, ως αρμόδιος φορέας, ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας, καθώς και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση, που περιέχει πληθώρα στοιχείων, τα οποία συλλέγονται από όλα τα εργαστήρια της χώρας που πραγματοποιούν εξετάσεις για τον κορονοϊό.

Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες, ούτε να διαστρεβλώσει την εικόνα, ούτε να αποκρύψει στοιχεία», απάντησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σημειώνοντας ότι «όσα γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού».

«Από την πρώτη ημέρα παρείχαμε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και ούτε πρόκειται να το κάνουμε» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι ο πιο αδιάψευστος δείκτης για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και ο αριθμός των θανάτων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διευκρίνισε ότι υπάρχει μηχανισμός μέσω του οποίου γίνεται διασταύρωση στοιχείων, χωρίς να αφήνει περιθώριο για αποκρύψεις.

«Θα πάρει την ευθύνη κάποιο εργαστήριο, από τη στιγμή που ξέρει ότι κάνουμε διασταυρώσεις να χάσει την άδειά του και να παραπεμφθεί για κακουργηματική αμέλεια; Για ποιο λόγο;» σημείωσε, προσθέτοντας: «Μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρούσματα στην κοινότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς τα γνωρίζουμε και τα αποκρύπτουμε. Δεν αποκρύπτουμε κανένα κρούσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα