25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Η αλήθεια των δημοσκοπήσεων και η άρνηση της πραγματικότητας

από fimotro

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πολύ κοντά στην δεύτερη θητεία έχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή εφόσον τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών πάνω από 10%.

Γράφει ο Ζαχαρίας Ζούπης *

Oι τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν επιβεβαιώνουν το πολύ απλό γεγονός ότι η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με αισθητή διαφορά, μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, με προβάδισμα που δεν καλύπτεται σε κανονικές συνθήκες. Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί το προβάδισμα παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Πρόκειται επομένως για κάτι δεδομένο και είναι μάλλον άχαρο και μίζερο να ακούγονται και πάλι –έστω πιο καλυμμένα– αμφισβητήσεις για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αλλωστε αξίζει να δούμε τις διαφορές Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου όπως καταγράφηκαν στις έξι τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Έχουμε και λέμε: στης Alco 6,7%, στης Interview 6.9%, στης PULSE 6,5%, στης Metron Analysis 8%, στης Prorata 5% και στης Marc 8%. Εν ολίγοις, υπάρχει μια σταθερή διαφορά από 5% έως 8%. Ο μέσος όρος σ’ αυτές τις έξι δημοσκοπήσεις είναι 6,85%.

Καλό επομένως θα ήταν να συζητάμε επί πραγματικότητας και όχι της επιθυμίας κάθε κόμματος. Aυτή η πραγματικότητα θα αποτυπωνόταν ακόμα πιο καθαρά, αν βλέπαμε τις διαφορές στις έρευνες αυτές επί της εκτίμησης ψήφου. Ασφαλώς –αυτή είναι και η δική μου άποψη– ακόμα δεν έχουμε τα εργαλεία για μεγάλης ακρίβειας προσέγγιση της εκτίμησης ψήφου.

Ωστόσο, αν κάποιος κάνει αναγωγή των αναποφάσιστων με βάση τις τάσεις που αναδεικνύονται από αυτούς που απαντάνε, κάτι που κάνει το Europe Elects, θα έβλεπε ότι οι διαφορές που αποτυπώνονται σ’ αυτές τις έρευνες είναι με την ίδια σειρά: 8,5%, 6,7%, 7,8%, 10,2%, 6% και 9,2%. Υπάρχει δηλαδή ένας μέσος όρος στις διαφορές της τάξεως του 8%, πολύ κοντά στη διαφορά στις εθνικές εκλογές του 2019.

Οι εκτός

Αυτή είναι η εικόνα και δεν μπορεί να θολώσει. Ταυτόχρονα δε έχει ενδιαφέρον να δούμε τη δημοσκοπική επίδοση της Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου κατά Europe Elects, αφού ας μην ξεχνάμε ότι η επίδοση του πρώτου κόμματος και το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι οι μόνοι παράγοντες που επιδρούν στη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: στης Alco 35,3%, στης Interview 35,7%, στης Pulse 36,5%, στης Metron Analysis 36,5%, στης Prorata 35,9% και στης Marc 36,8%. Mιλάμε δηλαδή για επιδόσεις από 35,3% έως 36,8%. Πρόκειται συνεπώς για επιδόσεις που δεν απέχουν πολύ από το 37%-37,5% που απαιτείται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών πάνω από 10%.

Συμπέρασμα: Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης περνούν και αυτόν τον κύκλο δυσκολιών και αντιπαραθέσεων χωρίς αξιοσημείωτες φθορές και η αντιπολίτευση δείχνει ότι δυσκολεύεται να εισπράξει όσο θα ήθελε για να αμφισβητήσει την πρωτιά. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά της Ν.Δ. –πάντα για δημοσκοπικά ποσοστά μιλάμε– δεν απέχουν πολύ από το φράγμα της αυτοδυναμίας.

Ασφαλώς τα πάντα ρει, η πολιτική είναι ένα δυναμικό άθλημα, πολλά μπορεί να γίνουν. Αυτά όλα όμως δεν μπορεί να μην επιτρέπουν να βλέπει κάποιος την αλήθεια και η αλήθεια είναι αυτή όπως περιγράφεται.

Γι’ αυτό ας αφήσουν όλοι τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να κάνουν τη δουλειά τους, τα κόμματα ας μελετούν τα ποσοτικά και ποιοτικά ευρήματα στο σύνολό τους και στην αλληλοσύνδεσή τους και, από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση ας μην εφησυχάσει, γιατί αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο στην πολιτική· τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης ας δουν ότι ακολουθώντας τις ίδιες τακτικές καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

*Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, πολιτικός αναλυτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα