20 Απριλίου 2024 / 4:22 μμ
20 Απριλίου 2024 / 4:22 μμ

Η αύξηση στο κόστος της ενέργειας φέρνει νέο κύμα ανατιμήσεων

από fimotro

Τι δείχνει έρευνα για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Οκτώ στις δέκα βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα τους, ενώ πρόκειται να προβούν και σε νέες το επόμενο διάστημα, με τον μέσο όρο αύξησης των τιμών προσεχώς να εκτιμάται στο 14%. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η νέα έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Netrino για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και ουσιαστικά προμηνύει συνέχιση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, πυροδοτούμενες κυρίως –αλλά όχι μόνο– από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν επί της ουσίας και από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, ο οποίος αυξήθηκε κατά 31,6% τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 22 χρόνια, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 130,73 μονάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΑ, το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μέσον όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21%-50%. Σύμφωνα δε με τις επιχειρήσεις, το κόστος ενέργειας ως προς τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης αντιπροσωπεύει πλέον κατά μέσον όρο το 36%. Ως κύρια πηγή ενέργειας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (87%) δήλωσε την ηλεκτρική, 7% το φυσικό αέριο, 3% το πετρέλαιο, 1% τα βιοκαύσιμα και 1% τις ανανεώσιμες πηγές.

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται στην ουσία να επιβεβαιώσουν η ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στον κλάδο παραγωγής πετρελαιοειδών, 63,4% μέσα σε ένα χρόνο, στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου (62%), στον κλάδο εξόρυξης λιγνίτη (35,4%).

Οι αυξήσεις τιμών παραγωγού σε αυτούς τους κλάδους επηρεάζουν άμεσα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και έμμεσα προκαλώντας αυξήσεις στις τιμές παραγωγού άλλων βιομηχανικών κλάδων. Ετσι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση τιμών παραγωγού 16,3% σε ετήσια βάση στη βιομηχανία ξύλου, 11,8% στον κλάδο παραγωγής βασικών μετάλλων, 11,1% στον κλάδο παραγωγής μεταλλικών προϊόντων με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, κατά 9% στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατά 5% στη βιομηχανία πλαστικών, κατά 4,1% στη χημική βιομηχανία και κατά 3,4% στη βιομηχανία τροφίμων.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα