Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο νέος κορωνοϊός δεν επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό αλλά και άλλα όργανα

Ο κορωνοϊός δεν χτυπά μόνο το αναπνευστικό αλλά εμφανίζεται και με άλλα συμπτώματα.

Ο κορωνοιός μπορεί να προκαλέσει θρόμβους
Ο σχηματισμός θρόμβων συνδέεται με το νέο κορωνοιό. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε αορτική απόφραξη σε 38χρονο. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξή που συνήθως δεν συμβαίνει σε 38χρονους.

Η έγκαιρη διάγνωση και η επέμβαση έσωσε τον ασθενή. Χειρουργούσαν ταυτόχρονα 2 χειρουργοί για να ανοίξουν την αρτηρία και να αφαιρέσουν το θρόμβο με καθετήρα.

Γιατροί που περιθάλπουν ασθενείς με κορωνοιό βλέπουν διάφορα περίεργα σύνδορμα, όπως θρόμβους όλων των μεγεθών σε διάφορα μέρη του σώματος, νεφρική ανεπάρκεια φλεγμονή της καρδίας και επιπλοκές στο ανοσοποιητικό.

Η νόσος εμφανίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σοβαρή επίπτωση στην ικανότητα τους ασθενούς να αναπνέει και σε άλλους φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη πολυοργανικής ανεπάρκειας. Επίσης συνδέεται με ανοσολογική επίδραση τα παιδιά.

Ενώ ο νέος κορωνοιός θεωρείται ιός του αναπνευστικού είναι σαφές ότι επηρεάζει ορισμένους ασθενείς σε όλο το σώμα. Τα πιο εμφανή συμπτώματα είναι πυρετός, πνευμονία και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

Ωστόσο ο ιος φαίνεται πως επιτίθεται απευθείας σε ορισμένα όργανα. Επιτίθεται και στα τοιχώματα των αγγείων προκαλώντας θρόμβους.

Φαίνεται ότι ο ιος δημιουργεί τοπική φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε θρομβωτικά συμβάντα.

Άλλες ομάδες γιατρών έχουν αναφέρει ασυνήθιστα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεαρότερους ασθενείς και πνευμονική εμβολή.

Ο Dr. Oren Friedman, δήλωσε ότι παθολόγοι βρίσκουν μικροσκοπικούς θρόμβους και στα μικρότερα αγγεία.

Ο Friedman δήλωσε οτι ο ιός μοιάζει να επηρεάζει τη θρόμβωση και φαίνεται πως επηρεάζει απευθείας τα αγγεία. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει όλο τον οργανισμό.

“Όπως δήλωσε, κάθε όργανο τροφοδοτείται από αγγεία επομένως αν ο ιος τα επηρεάζει τότε μπορεί να εμφανιστεί βλάβη στα όργανα.

Μπορεί να οδηγήσει σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού στα παιδιά
Ένα σύνδρομο που θα μπορούσε να συνδέεται με την Covid-19 είναι το παιδιατρικό πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Στη Νέα Υόρκη έχουν αναφερθεί 52 περιστατικά και το State Department of Health ερευνά 100 περιστατικά.

Χαρακτηρίζεται από επίμονο πυρετό, φλεγμονή, φτωχή λειτουργία οργάνων και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με σοκ.

Η νόσος Kawasaki αφορά φλεγμονή των τοιχωμάτων αρτηριών και μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Μπορεί ενδεχομένως να προκαλείται από απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών.

Ο παιδίατρος Dr. Glenn Budnick, δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό υπεραντιδρά στον ιο και καθώς αυτές είναι φλεγμονώδεις νόσοι αυτή η υπεραντίδραση μπορεί να προκαλέσει νόσο που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki.

Η Dr. Jane Newburger, ειδικός στη νόσο Kawasaki, δήλωσε ότι είναι ακόμα πιθανό τα αντισώματα των παιδιών κατά του SARS-CoV2 να δημιουργούν ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό.

Η καταιγίδα κυτοκινών μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μέρος της βλάβης των πνευμόνων και ασυνήθιστους θρόμβους που εμφανίζονται σε ενήλικες.

Υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι ο ιος δεν προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση και καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Αυτό θα επέτρεπε στον ιό να επιτίθεται πιο άμεσα στα όργανα.

Έρευνα στο Nature Medicine στηρίζει και τις 2 θεωρίες

Μπορεί να προκαλέσει ‘Covid toes’ (δάχτυλα ποδιών)
Ασθενείς αναφέρουν κόκκινο ή μoβ οίδημα των δαχτύλων των ποδιών.

Πηγή: Iatronet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα