19 Απριλίου 2024 / 8:00 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:00 πμ

H Κίνα στο στόχαστρο της Δύσης για την πανδημία

από fimotro

ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία ζητούν εξηγήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς προέκυψε η πανδημία

Λεπτομερή έρευνα για τον τρόπο που ξεκίνησε και εξαπλώθηκε ο ιός έκαναν γνωστό πως ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το ανοιχτό «κατηγορητήριο» που απηύθυναν προς την Κίνα για την ευθύνη διάδοσης του ιού. Σε επίσημες θέσεις που διατυπώθηκαν χθες, μάλιστα, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για τεχνητή δημιουργία του ιού μέσα σε εργαστήριο της Κίνας, με την δεύτερη να απαντά ότι έχει τοποθετηθεί γι’ αυτό ο ΠΟΥ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για τεχνητό ιό.

Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε την Κίνα ότι θα πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολες ερωτήσεις», ενώ, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Financial Times πως «υπάρχουν προφανώς πράγματα που συνέβησαν και δεν γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για τις δυσκολίες των δυτικών χωρών να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που προέκυψε με την εξάπλωση του ιού, ο Μακρόν είπε: «Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την κατάσταση στην Γαλλία, την Γερμανία ή την Ιταλία με εκείνη στην Κίνα ή τη Ρωσία. Η διαφάνεια, η αμεσότητα της είδησης, δεν συγκρίνονται, τα ειδησεογραφικά κανάλια δεν είναι ελεύθερα σε αυτές τις χώρες, δεν ξέρει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά».

Αυτές οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου για την διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα ήρθαν να προστεθούν στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε μάλιστα την Κίνα ότι πρέπει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις.

«Πρέπει να κοιτάξουμε όλες τις πλευρές, με έναν ισότιμο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει τίποτα συμβεί και πρέπει να θέσουμε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν σταμάτησε νωρίτερα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Η διοίκηση Τραμπ, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι απέκρυψε την σοβαρότητα της επιδημίας στην αρχή της. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι με εντολή του Αμερικανού προέδρου πάγωσε η οικονομική ενίσχυση προς τον ΠΟΥ, υπό την κατηγορία ότι ταυτίζεται με τις κινεζικές θέσεις, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.

«Αρχίζουμε έρευνα λεπτομερή, για όσα μπορούμε να μάθουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκε ο ιός, μόλυνε τον κόσμο και προκάλεσε αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στο κανάλι Fox News.

Υπάρχουν, πλέον, βάσιμες υποψίες ότι ο νέος ιός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 σε μια λαϊκή υπαίθρια αγορά στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πωλούνταν εξωτικά ζωντανά ζώα.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο SARS-CoV-2 ήταν αρκετά κοντινός με έναν ιό που βρισκόταν στις νυχτερίδες, ο οποίος μεταλλάχθηκε και πέρασε μέσα από ένα ζωικό είδος που πουλήθηκε στην αγορά Ουχάν και, από εκεί, στη συνέχεια ο ιός μόλυνε τους ανθρώπους. Το ενδιάμεσο ζώο-φορέας δεν έχει προς το παρόν ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο ανοίγουν και έναν άλλο δρόμο.

Σύμφωνα με την Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα, μετά από πολλές επισκέψεις στο Ινστιτούτο επιδημιολογίας της Ουχάν, είχε προειδοποιήσει δύο φορές, πριν από δύο χρόνια, την αμερικανική διοίκηση ότι υπάρχουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε αυτό το εργαστήριο που μελετούσε ειδικότερα τον ιό στις νυχτερίδες.

Στο πλευρό της Κίνας η Ρωσία

Στο παιχνίδι ανταλλαγής «πυρών» μπήκε με τη σειρά της και η Ρωσία, με παρέμβαση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, υπερασπιζόμενη την Κίνα. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τον ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να κατηγορηθεί η Κίνα ότι δεν ενημέρωσε τον κόσμο νωρίτερα για την εμφάνιση μιας επικίνδυνης νέας μόλυνσης».

Ο Πούτιν, μάλιστα, χαιρέτησε «τις συνεπείς και αποτελεσματικές δράσεις της Κίνας, οι οποίες επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη Δύση, η άποψη ότι η Κίνα ευθύνεται για την μετάδοση και εξάπλωση του ιού κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε άρθρο που έγραψαν στην Le Monde τρεις γνωστοί επικεφαλής περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, η Κίνα κατηγορείται ευθέως ότι ξεκίνησε τον ιό μέσα από άγρια ζώα, ειδικά τον παγκολίνο, τα οποία καταναλώνει, ενώ απαγορεύεται, γιατί επισήμως είναι προστατευόμενο είδος.

«Η Κίνα έχει επομένως μια μεγάλη ευθύνη για την γέννηση αυτής της επιδημίας που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο από ένα άγριο ζώο το οποίο απαγορεύεται να πωλείται στο εμπόριο, αλλά στην Κίνα το πωλούν στις αγορές».

Η Κίνα είναι μέλος της Διεθνούς Συνθήκης κατά του εμπορίου αγρίων ειδών (Cites). Αυτή η Συνθήκη προειδοποίησε από το 1994 ότι υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης του παγκολίνου και το εμπόριό του απαγορεύτηκε, ωστόσο στην Κίνα χρησιμοποιείται για το κρέας του, αναφέρει το άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα