Γυναικείες οργανώσεις ζητούν την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ, μετά το «sofagate»

από fimotro

Επιστολή με την οποία ζητούν την παραίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπέβαλαν ευρωπαϊκές γυναικείες οργανώσεις, μετά το «Sofagate», το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Τουρκία και κατά το οποίο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε όρθια, απέναντι σε δύο καθήμενους προέδρους.

Το αίτημα για την παραίτησή του έχει λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 2.500 υπογραφές σε λιγότερο από δύο ημέρες στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνουν οι «Brussels Times». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησε το Ιδρυμα Millenia, ένα διεθνές ίδρυμα κοινής ωφελείας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα, μετά το περιστατικό της Τρίτης, κατά το οποίο ο Σαρλ Μισέλ και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθισαν στις μόνες δύο πολυθρόνες που παρείχε ο Τούρκος ηγέτης υποδεχόμενους τους επισκέπτες του από την ΕΕ, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναγκάζεται να καθίσει στον καναπέ απέναντί του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη, λέγοντας μάλιστα πως «έχει χάσει τον ύπνο του» και πως «αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφα τον χρόνο πίσω για να διορθώσω την κατάσταση».

Τα «τρία μεγάλα λάθη» του Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τις γυναικείες οργανώσεις

Στο αίτημα για την παραίτησή του, επισημαίνονται «τρία μεγάλα λάθη» που διαπράχθηκαν από τον Σαλ Μισέλ, τα οποία, εκτός από την προσβολή απέναντι στην κυρία Φον ντερ Λάιεν, «αποτελούν προσβολή για όλες τις γυναίκες». Τα σφάλματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη διπλωματία, την ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ιδίως, τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφεραν οι υπογράφοντες, προσθέτοντας πως οι «απαλές» δικαιολογίες δεν θα επιλύσουν το πολιτικό κενό το οποίο, όπως υποστήριξαν, άφησε το περιστατικό μεταξύ της Ευρώπης και των γυναικών πολιτών της, αφενός, και μεταξύ Ευρώπης και κόσμου, αφετέρου.

Τα περισσότερα πρακτορεία Τύπου ανέφεραν το περιστατικό και έκαναν αστεία σχετικά με αυτό, ανέφεραν οι γυναικείες οργανώσεις, προσθέτοντας πως ζητούν την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα