Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Η λύση κρύβεται στις μικρές ηλικίες…

από fimotro

Η αντίληψη ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος με ικανότητες και θέληση μπορεί να καταφέρει τους στόχους που θέτει στη ζωή του, είναι μια φιλοσοφία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει και τον χώρο εργασίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο οι γυναίκες θα είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα τους δινόταν η δυνατότητα να εκπροσωπούνται σε κάθε επίπεδο.

Η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ και το ανησυχητικό είναι πως ο αποκλεισμός των γυναικών από οικονομικής φύσεως προνόμια και η περιορισμένη πρόσβαση στη γνώση αποτελεί, δυστυχώς, παγκόσμιο φαινόμενο!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες συνεισφέρουν σε ετήσια βάση, περίπου 85 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία της περιοχής, η προσοχή που λαμβάνουν είναι αμελητέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Alison Rose Review, τα οικονομικά οφέλη των γυναικών που υποστηρίζονται επαρκώς στα επιχειρηματικά τους εγχειρήματα θα ήταν τεράστια – επιπλέον 250 δις λίρες. Μια οικονομία που βασίζεται σε επιχειρήσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες, όσο και άνδρες θα σήμαινε επίσης ότι αυτό που προσφέρουν στην αγορά θα ήταν πιο κατάλληλο για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες στις διαφορετικές κοινότητες στις οποίες ζούμε.

Στο ερώτημα του τι κάνουμε λάθος και δεν ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο η φωνή μας, η έρευνα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Οι προσπάθειες πρέπει να είναι συντονισμένες και να ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες και αυτό γιατί τα κορίτσια χρειάζονται τα αντίστοιχα πρότυπα. Αν τα κορίτσια βλέπουν άτομα που τους μοιάζουν και έχουν πρόσβαση σε άτομα με κοινές αξίες ή φιλοδοξίες, ασχολούνται καλύτερα με τη μάθησή τους και χτίζουν ευρύτερα δίκτυα. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει μόνο να διασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση των προτύπων σε κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών, κάτι που δεν γίνεται επί του παρόντος, αλλά και να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες που συνδέουν τους μαθητές με τοπικές επιχειρηματίες και μέντορες στις τοπικές τους κοινότητες.

Αυτό που θα διαβάσετε ενδεχομένως να σας προβληματίσει, όμως είναι γεγονός. Μια πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από τη Young Enterprise διαπίστωσε ότι, από όλες τις ηλικίες, οι νέοι ηλικίας 11 έως 16 ετών ένιωθαν πιο έτοιμοι να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της Vistaprint όπου πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών επιχειρηματιών δυσκολεύονταν να ανακάμψουν από τις αποτυχίες, σε σύγκριση με το 55% των ανδρών. Άρα τι κάνουμε; Αξιοποιούμε τη χρονική περίοδο όπου η γυναικεία αυτοπεποίθηση είναι υψηλότερη, προσφέροντας στα κορίτσια ευκαιρίες μάθησης στον πραγματικό κόσμο που τα ενθαρρύνουν να αναλάβουν κινδύνους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η υπεράσπιση των πολιτιστικών κανόνων χωρίς αποκλεισμούς γύρω από το τι είναι προσβάσιμο για τα κορίτσια μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων των φύλων από νεαρή ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των γυναικών φέρνοντάς τες στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έχουν επίσης να διαδραματίσουν βασικούς ρόλους στην αντιμετώπιση ζητημάτων ανισότητας μεταξύ των φύλων στις επιχειρήσεις. Ο Κώδικας Investing in Women που ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 για τη δημιουργία διαφάνειας στις αποφάσεις χρηματοδότησης και την αύξηση των επενδύσεων σε γυναίκες ιδρύτριες έχει υπογραφεί από 134 οργανισμούς, με συνολική επενδυτική ισχύ σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο λίρες. Η κυβέρνηση έχει μάλιστα δεσμευτεί να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών επιχειρηματιών κατά 50% έως το 2030.

Η δημιουργία γνήσιων συνεργασιών μεταξύ της κυβέρνησης, των εκπαιδευτικών και του ιδιωτικού τομέα για την παροχή αποτελεσματικών λύσεων για την ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις, είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα. Δεν είναι μόνο κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα μειώσει επίσης το χάσμα του πλούτου μεταξύ των δύο φύλων, θα δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία οι γυναίκες θα είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη και θα δημιουργήσουν εντελώς νέες βιομηχανίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα