Πιθανότατα ήταν θέμα χρόνου πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτοξεύσει στην Ουκρανία έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες, σημειώνει ο Guardian σε ανάλυσή του για την κλιμάκωση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας.
Όπως τονίζει ο αναλυτής, «δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται καθώς ο πόλεμος πλησιάζει σε μια πιθανή έκβαση, με τις δύο πλευρές να διαγκωνίζονται για τη θέση τους ενόψει των διαπραγματεύσεων στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ.
Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία γνωρίζουν ακριβώς τι θα κάνει ο Τραμπ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η κλιμάκωση που λαμβάνει χώρα τώρα θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση για την ημέρα που ο Τραμπ θα γίνει πρόεδρος, στιγμή κατά την οποία οι επιλογές του Τραμπ κυμαίνονται από σφιχτό εμπόριο συμφωνιών έως το ενδεχόμενο να πετάξει την Ουκρανία «κάτω από το λεωφορείο».
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι απλά δεν ξέρουν τι έχει σχεδιάσει για αυτούς ο εκλεγμένος πρόεδρος. Και, καθώς δεν έχουν καμία ιδέα για τις προθέσεις του Τραμπ, επικεντρώνονται στο να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης, προσπαθώντας να κρατήσουν μια προκεχωρημένη θέση στο Κουρσκ της Ρωσίας και να ενισχύσουν το μέτωπο σε άλλα σημεία του πεδίου μάχης, ώστε να βρίσκονται στην όσο το δυνατόν πιο ισχυρή θέση πριν από την ανάληψη της νέας αμερικανικής διοίκησης.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίσης αβέβαιοι για το τι θα κάνει ο νέος πρόεδρός τους, επιθυμούν να καταστήσουν την Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη και να προετοιμάσουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους για να αυξήσουν τη στήριξη στην Ουκρανία μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν.
«Να μη γίνει η Ουκρανία νέο Αφγανιστάν»
«Να μη γίνει η Ουκρανία ένα νέο Αφγανιστάν», είναι μία από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αυτές τις μέρες, εννοώντας να μην υπάρξει μια ανάλογη περίπτωση που ο στρατός της χώρας καταρρέει μόλις οι ΗΠΑ σταματούν να παρέχουν στήριξη. Ωστόσο, οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα επ’ αόριστον.
Στους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε στην Ουκρανία κάτι που αυτή ζητούσε επίμονα: το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εναντίον στόχων μέσα στη Ρωσία.
Επίσης, έδωσε στην Ουκρανία την έγκριση να χρησιμοποιεί νάρκες ξηράς και το δικαίωμα να στείλει Αμερικανούς στρατιωτικούς εργολάβους για να επιδιορθώνουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία για να παραμείνει στο πεδίο της μάχης.
Κανένα από αυτά όμως δεν αποτελεί καταλύτη αλλαγής, παραδέχθηκαν αξιωματούχοι.
Ο Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει αυτές τις αποφάσεις την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει ότι αυτές οι αποφάσεις είναι χρήσιμο εργαλείο καθώς εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν και, όπως ελπίζουν οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές, να ενεργήσει σύμφωνα με το πνεύμα ενός καλού επιχειρηματία: να μην παραχωρήσει κάτι πολύτιμο δωρεάν.
«Μπορούμε να κλιμακώσουμε κι εμείς»
Η τελευταία ώθηση στήριξης από τον Μπάιντεν έρχεται ωστόσο με ένα κόστος. Την Τρίτη, η Ρωσία έστειλε στη Δύση ένα πολύ σαφές μήνυμα: μπορούμε να κλιμακώσουμε κι εμείς. Με μόλις 30 λεπτά προειδοποίηση, η Ρωσία εκτόξευσε έναν πειραματικό πύραυλο που φαίνεται να είναι παραλλαγή ενός παλαιότερου, ανενεργού πυραύλου, του RS-26, που είχε αρχικά σχεδιαστεί για αποστολή πυρηνικών.
Ο πύραυλος είχε επικριθεί στο παρελθόν για παραβίαση της συμφωνίας του 1980 σχετικά με τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς, η οποία είχε υπογραφεί για να αποτραπεί μια πυραυλική κρίση στην Ευρώπη, και η ανάπτυξή του θα μπορούσε να αναζωπυρώσει αυτούς τους φόβους.
Ο Πούτιν φάνηκε απειλητικός όταν έδωσε μια σπάνια ομιλία στην εθνική τηλεόραση της Ρωσίας την Πέμπτη, απειλώντας να χτυπήσει δυτικές χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο και ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους».
Παρ’ όλα αυτά, ο πύραυλος είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα. «Η εκτόξευση είναι ένα ‘καμπανάκι’ στις ΗΠΑ ότι οι κίνδυνοι πυρηνικής κλιμάκωσης παραμένουν παρόντες», δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται σκόπιμα αισιόδοξοι όσον αφορά την πυρηνική απειλή τις τελευταίες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι έκλεισαν αιφνιδιαστικά την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο την Τετάρτη εν μέσω προειδοποιήσεων για μια μυστηριώδη «απειλή αεροπορικής επίθεσης», οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας στο πυρηνικό ζήτημα. Επίσης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι φάνηκαν πρόθυμοι να αποφύγουν μια ατυχή κλιμάκωση με τις ΗΠΑ παρέχοντας μια «προειδοποίηση» πριν την εκτόξευση.
«Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η απόφαση του Πούτιν να ενημερώσει την Ουάσιγκτον εκ των προτέρων για τη δοκιμή είχε σαφώς σκοπό να αποφύγει την παρερμηνεία της εκτόξευσης και να μετριάσει τους κινδύνους άμεσης πυρηνικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Άκτον. «Πράγματι, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα δεδομένης της εκλογής του Τραμπ και της πιθανότητας οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία».
Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο μαζί με τον επικεφαλής της MI6 τον Σεπτέμβριο, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει έναν προηγούμενο ρωσικό πυρηνικό τρόμο το φθινόπωρο του 2022, αποδεικνύοντας ότι οι απειλές από τη Μόσχα δεν πρέπει πάντα να λαμβάνονται κυριολεκτικά.
«Ο Πούτιν είναι νταής. Θα συνεχίσει να τρίζει τα δόντια από καιρό σε καιρό», είπε ο Μπερνς. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρομοκρατούμαστε από αυτό το κροτάλισμα… πρέπει να το προσέχουμε. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει τεράστια υποστήριξη στην Ουκρανία και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος θα εξετάσει άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την υποστηρίξουμε», σημείωσε ο επικεφαλής της CIA».
CNN.GR