Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανικό «όχι» στην UNESCO

από fimotro

Νέο κεφάλαιο στην εθνική υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα γράφεται, με τη βρετανική κυβέρνηση να δηλώνει διά εκπροσώπου της στην ιστοσελίδα Artnet News ότι απορρίπτει την πρόσκληση της UNESCO να επανεκτιμήσει τη θέση της για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και να διαπραγματευτεί διακρατικά με την Ελλάδα για την επιστροφή τους στη γενέθλια γη.

Συγκεκριμένα, o εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, χωρίς να κατονομάζεται, φέρεται να δηλώνει στην Artnet News: «Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής που ελήφθη στα τελευταία λεπτά της συνόδου και θέτουμε ζητήματα που σχετίζονται με γεγονότα και τη διαδικασία με την UNESCO» και επισημαίνει: «Η θέση μας είναι σαφής – τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το νόμο της εποχής.

Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις. Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του μουσείου».

H ιστοσελίδα είχε τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε το κάλεσμα της UNESCO στις βρετανικές αρχές να επανεκτιμήσουν τη θέση τους για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», ενώ σημειώνει ότι η απόφαση της Συνόδου «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην αξίωση της Ελλάδας για τα μάρμαρα 2.500 ετών», περιέχοντας λεπτομερές ρεπορτάζ για την ιστορική πορεία των Γλυπτών.

Οσον αφορά το ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα, η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει ανακτώντας χαμένο αρχειακό υλικό μετά από πολύχρονες έρευνες, το οποίο αποκαλύπτει ότι μόνο νόμιμα δεν κατέχει το Λονδίνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα ιστορικά δεδομένα που ήλθαν στο φως τα τελευταία χρόνια, ο Ελγιν λεηλάτησε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με παραποιημένα έγγραφα. Συνεπώς, κάθε επιχείρημα που προβάλλει η βρετανική πλευρά έχει καταρριφθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία και στην πρόσφατη Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO υποστήριξε επίσης ότι νέα ιστορικά δεδομένα που προέρχονται από την οθωμανική εποχή «έδειξαν ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν παράνομα από τον λόρδο Ελγιν εκείνη την εποχή, υποστηρίζοντας ότι η κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ήταν παράνομη».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα