Γκάλοπ: Δεν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά να διεκδικήσει την εξουσία

από fimotro

Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει το Μαξίμου

Σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου οδηγούν σε μερικά βασικά συμπεράσματα. Ο Ελεύθερος Τύπος τα εξληγει αναλυτικά:

Κρίσιμο ρόλο στη λήψη αυτών των αποφάσεων έχουν παίξει και τα ποιοτικά στοιχεία μετρήσεων που έχει μελετήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτά:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει κριθεί οριστικά και αρνητικά». Υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης. Βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης παραμένει «ο κακός εαυτός της» και τα δικά της λάθη. Τα οποία όμως, εφόσον διορθώνονται, ανανεώνουν και την εμπιστοσύνη ή την ανοχή της «κρίσιμης μάζας», η οποία διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.
  • Ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ειδικά στην πρώτη περίοδο μετά την εκλογή του έτυχε ευμενούς αποδοχής, αρχίζει να μεταμορφώνει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε κάτι που μοιάζει «ΣΥΡΙΖΑ Light». Κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις κυρίαρχες τάσεις στο εκλογικό -και όχι το δημοσκοπικό- σώμα του. Οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν, π.χ., ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. (2019), στο ερώτημα «αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», μόλις το 3,3% απαντά «καλύτερα» και το 52,2% λέει «χειρότερα». Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. διαφωνεί καθέτως με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ μόλις το 25% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ενδιαφέρον είναι επίσης το εύρημα ότι ποσοστό άνω του 40% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. απαντά «Ν.Δ.» στο ερώτημα «ποιο άλλο κόμμα θα μπορούσατε να ψηφίσετε». Είναι προφανές ότι αυτή η θεμελιώδης αντίφαση της πολιτικής του Ν. Ανδρουλάκη -άλλα να επιθυμεί η εκλογική βάση του κι αλλού να στρίβει το καράβι- οδηγείται σε αδιέξοδο, το οποίο επί του παρόντος καλύπτεται από ένα μεταξωτό δημοσκοπικό πέπλο. Ομως, εκτός από διακηρύξεις, υπάρχουν πλέον δείγματα γραφής από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Το «ναι» στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ χέρι-χέρι με το «όχι» στις εκλογές παραμένει ανυπέρβλητη αντίφαση. Η έμμεση κάλυψη του Π. Πολάκη διά των «ίσων αποστάσεων», όπως και η πλήρης αφωνία του ΚΙΝ.ΑΛ. για τη Novartis, δεν στερούνται πολιτικό φορτίο και «σημαινόμενα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα