Γκάφα Θεοχάρη τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με Ιταλία για 12 μίλια – ΑΟΖ

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Διπλωματική γκάφα ασύλληπτων διαστάσεων η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και εθνικές συμφωνίες που βρίσκονται μια ανάσα πριν την υπογραφή τους διέπραξε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σύμφωνα με την “Εστία”.

Όπως αποκαλύπτει η “Εστία” η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου καθώς η διατύπωση του Δελτίου Τύπου του υπουργείου Τουρισμού τις στιγματίζει ως επικίνδυνες λόγω κορονοϊού. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα αντί το υπουργείο Τουρισμού να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η Ελλάδα θα δέχεται απευθείας πτήσεις με προορισμό τους ελληνικούς προορισμούς, ανοήτως ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσα απουσιάζουν από τη λίστα, να διασύρονται.

Όπως είναι σε θέση η “Εστία” να γνωρίζει αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών ήταν τόσα ώστε ο υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση για να κατασιγάσει την οργή ειδικώς των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως “χτύπημα κάτω από το τραπέζι”.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η γκάφα Θεοχάρη έρχεται σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και την ανακήρυξη ΑΟΖ. Η συμφωνία ήταν έτοιμη, και επρόκειτο να ταξιδεύσει στην Ελλάδα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο για την υπογραφή της. Μετά την γκάφα Θεοχάρη όμως εκκρεμούσε αργά χθες το βράδυ επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, για να λυθεί η παρεξήγηση και να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης για τις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Εστίας” οι δυο χώρες είχαν καταλήξει πριν από τη γκάφα Θεοχάρη σε μια συμφωνία με τρεις άξονες: πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Δεύτερον, στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα. Τρίτον, στην κατάθεση μιας τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.

Τώρα όλα είναι στον αέρα, αναφέρει η “Εστία”, γιατί οι Ιταλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανακοίνωση δεν εξεδόθη για να τους προκαλέσει ζημιά στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα