Γιούνκερ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία

από fimotro

Η Κομισιόν κάνει πρόοδο στις συνομιλίες με την Ιταλία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ενημέρωσε ότι τα επεκτατικά δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για το 2019 δεν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και δεν θα μειώσουν το μεγάλο χρέος της χώρας, όπως απαιτείται.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία» είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου, από τη Σύνοδο των χωρών του G20, στο Μπουένος Άιρες.

«Η ατμόσφαιρα είναι καλή. Κάνουμε πρόοδο», είπε, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

«Θέλω η Ιταλία να είναι η Ιταλία, η Ιταλία ενέπνεε πάντα την Ευρώπη, δεν γύριζε την πλάτη της στην Ευρώπη», σημείωσε, προτρέποντας «να μη δραματοποιείται» η τρέχουσα διαμάχη με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό.

Μείωση του στόχου για το έλλειμμα γύρω στο 2% εξετάζει η Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία επεξεργάζονται πρόταση για τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του 2019, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εφημερίδα αναφέρει πως οι κ.κ. Κόντε και Τρία θα διαβεβαιώσουν τις Βρυξέλλες πως ο στόχος του ελλείμματος για το επόμενο έτος δεν θα ξεπερνά το 2%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση περιλαμβάνει την καθυστέρηση κατά αρκετούς μήνες των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων για την κοινωνική πρόνοια και τις συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δύο ιταλικές εφημερίδες, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας δήλωσε πως η Ιταλία έχει ακόμα χρόνο για να μπορέσει να αποφύγει τις πειθαρχικές ενέργειες εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των σχεδίων της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η Ρώμη συνεχίζει να συζητά τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνι Τρία, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica.

«Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τη διαδικασία παραβίασης», είπε ο κ. Τρία από το Μπουένος Άιρες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των G20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα