29 Μαρτίου 2024 / 2:22 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:22 μμ

Γιατί ο πιλότος άφησε τη μικρή Λυδία δίπλα στη νεκρή μητέρα της

από fimotro

Τι απαντά ο ίδιος

«Τοποθέτησα το παιδί στο συγκεκριμένο σημείο όχι γιατί η κίνησή μου θα εξυπηρετούσε σε κάτι το σκηνικό ληστείας αλλά προκειμένου να διασφαλίσω ότι το παιδί θα ήταν ασφαλές μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Το παιδί ήταν εξοικειωμένο να κοιμάται σε εκείνη τη θέση μεταξύ της μητέρας του και του λίκνου, καθώς δεν υπήρχε περιθώριο να πέσει από το κρεβάτι ούτε να κινδυνεύσει. Καταλαβαίνω πόσο άσχημα δείχνει αυτό που έκανα, αλλά με το θολωμένο μου μυαλό και λόγω έλλειψης κάθε άλλης επιλογής, θεώρησα πως αυτή θα ήταν η πιο ασφαλής θέση για το παιδί».
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε κατά την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 33χρονος πιλότος στην εύλογη απορία των δικαστικών λειτουργών, γιατί τοποθέτησε το παιδί στο πλάι της νεκρής μητέρας του, την ώρα που διακηρύττει πως «όλα τα έκανε για το παιδί του».

Το κοριτσάκι, που ακόμη δεν έχει κλείσει το ένα έτος της ηλικίας του, είναι το δεύτερο μεγάλο θύμα της υπόθεσης και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δικαστικών Αρχών, χωρίς ασφαλώς να «κλείνει» η έρευνα για τα περιστατικά γύρω από τον φόνο στα Γλυκά Νερά, που θα συνεχίσει να ερευνάται εξονυχιστικά. Ωστόσο, το ζήτημα της επιμέλειας της μικρής Λυδίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, αφού πρόκειται για θέμα ευαίσθητο και εξαιρετικά επείγον.

Γλυκά Νερά: Απόφαση για την επιμέλεια της Λυδίας 

Αύριο Δευτέρα, ο εισαγγελέας Ανηλίκων αναμένεται να πάρει την απόφασή του. Αίτηση στην Εισαγγελία έχουν υποβάλει και οι δύο πλευρές: Τόσο η μητέρα της Καρολάιν, που ζητά να της αποδοθεί η αποκλειστική επιμέλεια, όσο και οι γονείς του πιλότου, που ζητούν συνεπιμέλεια του παιδιού. Οι Αρχές μελετούν πολύ προσεκτικά τον φάκελο και τις εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών που αυτός περιλαμβάνει, ώστε να κρίνουν αν το παιδί θα μένει στην Αλόννησο με τη μητέρα της Καρολάιν ή έξι μήνες στην Αθήνα και έξι μήνες στην Αλόννησο, όπως αναφέρουν στην αίτησή τους οι γονείς του πιλότου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του εισαγγελέα Ανηλίκων θα είναι προσωρινή και η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός 90 ημερών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που μπορεί να κρίνει εντελώς διαφορετικά από τον εισαγγελέα, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν προστεθεί έως τότε στον φάκελο. Μπορεί ακόμη και να προτιμήσει την τρίτη λύση (της μετακίνησης του παιδιού σε ίδρυμα ή την αναδοχή), ωστόσο, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμώνται οι οικείοι του μωρού.

Δηλώσεις

Παράλληλα, ο πιλότος, που έχει κριθεί προφυλακιστέος, συνεχίζει να προβαίνει σε δηλώσεις μέσα από τη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείται για λόγους ασφαλείας. Σε μία από αυτές (Star) αναφέρει: «Θρηνώ για ό,τι έχει συμβεί. Κατέστρεψα την οικογένειά μου και έχασα τα πάντα. Αναμένω την εξέλιξη της διαδικασίας με τη μικρή. Το μόνο που επιθυμώ πραγματικά είναι να γίνει το καλύτερο για το παιδί μου. Λυπάμαι και η συγγνώμη μου είναι πραγματική».

Οσο έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες από την απολογία του πιλότου στις δικαστικές Αρχές, γίνεται σαφές ότι το παιδί και η Καρολάιν ήταν αποκομμένοι από όλο τον κοινωνικό τους περίγυρο. Σε μία από τις ερωτήσεις, κατά πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός ρώτησε αν οι γονείς του κρατούσαν ποτέ το παιδί:

«Το παιδί δεν το είχαμε αφήσει ποτέ σε κάποιο τρίτο άτομο να το φροντίσει, ενώ ακόμα και στο ταξίδι που είχαμε πάει στο Ντουμπάι το είχαμε πάρει μαζί. Η σύζυγός μου είχε τελείως τυπικές σχέσεις με τους γονείς μου, χωρίς ποτέ να έχει λάβει χώρα κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό», φέρεται να απάντησε ο πιλότος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της μητέρας της Καρολάιν, Θανάση Χαρμάνη, οι γονείς του πιλότου δεν είχαν δει ποτέ το παιδί μέχρι την ημέρα του φόνου!

Το προφίλ του κατηγορουμένου και η εν γένει συμπεριφορά του ασφαλώς και απασχολούν τις δικαστικές Αρχές, που θέλουν να έχουν απόλυτη εικόνα για το τι συνέβαινε μεταξύ του ζευγαριού. Προς τον σκοπό αυτόν, ο ανακριτής θα εξετάσει μάρτυρες από όλες τις πλευρές και από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον του ζευγαριού.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Στα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν θα αποφασιστεί (εκτός του εάν ευσταθούν οι κατηγορίες περί δολοφονίας της Καρολάιν και του σκύλου) και το ύψος της ποινής, αφού ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ποινής 15-20 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εκτός από ισόβια κάθειρξη. Παράλληλα, δικαστές και ένορκοι θα κρίνουν και ενδεχόμενα ελαφρυντικά που θα ζητήσει ο κατηγορούμενος. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά έχει αναζωπυρώσει για ακόμη μία φορά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου στον οποίο μπορούν οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων να ζητήσουν αποφυλάκιση.

Προσεχώς πόρισμα

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχει συστήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη καταθέσει το πόρισμά της, ωστόσο αυτό προβλέπεται να συμβεί τι επόμενες εβδομάδες. Πρόθεση είναι να αυξηθεί ο χρόνος που μπορεί ο κρατούμενος να καταθέσει αίτηση από τα 2/5 της έκτισης της ποινής που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, στα 3/5. Ετσι, ένας κρατούμενος με ποινή 20 ετών, που σήμερα μπορεί να ζητήσει υφ’ όρον απόλυση έπειτα από 8 χρόνια, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να συμπληρωθούν 12 χρόνια για να ζητήσει αποφυλάκιση.
Σε ό,τι αφορά τους ισοβίτες, η σημερινή διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα αποφυλάκισης ύστερα από 16 χρόνια. Αναλογικά, πρόθεση της Επιτροπής είναι το όριο να αυξηθεί στα 18 χρόνια, έστω για συγκεκριμένες κατηγορίες κακουργημάτων, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση ή το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα