19 Μαρτίου 2024 / 9:34 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 9:34 πμ

Γιατί απορρίφθηκε το καθολικό lockdown

από fimotro

Υπήρχαν εισηγήσεις για σκληρά μέτρα σε όλη την Ελλάδα

Εισήγηση για lockdown τόπου Μαρτίου 2020 υπήρχε, αλλά η κυβέρνηση, πέραν της σημασίας που δίνει στις εισηγήσεις της  πλειοψηφίας των ειδικών, δεν το επιθυμούσε για συγκεκριμένους, τρεις τον αριθμό, λόγους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην Καθημερινή, ο πρώτος είναι η κόπωση των πολιτών.

Επί δύο συναπτές ημέρες ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, κάτι που δεν ήταν καθόλου τυχαίο. «Ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», είπε χθες ο υπουργός Ετηκρατείας (στον ρ/σ Παραπολιτικά), προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι να κλείσουμε τα όποια “παράθυρα” υπάρχουν». Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονταν πλήρως πως οι πολίτες το τελευταίο διάστημα δεν εφάρμοζαν τα μέτρα και ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός ικανός να επιβάλει την τήρηση. Η ψυχολογία των πολιτών είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και αυτό δεν θα μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη. Στις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου, η κόπωση τέθηκε επί τάπητος. Κοινή συνισταμένη ήταν πως ένα ολικό και σκληρό lockdown δεν θα εφαρμοζόταν και θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία και να μην μπορεί να εφαρμόσει αυτό που η ίδια εξήγγειλε.

Ο δεύτερος και εξίσου βασικός λόγος που προτιμήθηκε η λύση της ηπιότερης αυστηροποίησης από την επιλογή ενός lockdown τύπου Μαρτίου 2020 είναι πως, σε μια συγκυρία που στην κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση περί ανοίγματος της οικονομίας, θα έπρεπε να κλείσουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, ήτοι βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που ήταν κλειστές πέρυσι τον Μάρτιο.

Ο τρίτος λόγος είναι πως τα υφιστάμενα μέτρα στην Αττική, αν και υπάρχουν διαφορές, όπως αυτή που προαναφέρθηκε για τις βιομηχανίες, είναι σε μεγάλο βαθμό πολύ κοντά στο lockdown που εφαρμόστηκε τον περυσινό Μάρτιο. Κυβερνητική πηγή είπε σχετικά στην «Καθημερινή» πως ήδη το lockdown που ισχύει είναι «σχεδόν τύπου Μαρτίου» και δεν μπορεί η κυβέρνηση ανά μία εβδομάδα να ανακοινώνει lockdown μέσα στο lockdown. Ετσι λοιπόν οδηγηθήκαμε στη λύση των στοχευμένων παρεμβάσεων παρά σε ένα ολικό, σκληρό και οριζόντιο απαγορευτικό, που κατά πάσα πιθανότητα θα είχε αντίθετα αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι το επόμενο διάστημα, με δεδομένη και την άνοδο της θερμοκρασίας και τον συντονισμένο εμβολιασμό που προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα