18 Απριλίου 2024 / 7:27 πμ
18 Απριλίου 2024 / 7:27 πμ

Γιατί αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα στις 3 Ιανουαρίου και όχι τώρα

από fimotro

Οι εισηγήσεις των ειδικών και το τέλος των γιορτών

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου σκοπεύουν να ανακόψουν την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Ωστόσο, πολλοί εύλογα απορούν για ποιο λόγο αυτοί οι περιορισμοί δεν θα ισχύσουν νωρίτερα, ειδικότερα μετά το σημερινό ρεκόρ κρουσμάτων, με 9.284 νέες μολύνσεις.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επικεντρώνονται στη λειτουργία της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης, στη χρήση της προστατευτικής μάσκας, στην αύξηση των ποσοστών τηλεργασίας, στα αυστηρότερα πρωτόκολλα σε μονάδες Υγείας, αλλά και στη μείωση της πληρότητας των θεατών στα γήπεδα.

Σημαντικό ρόλο για την απόφαση να καθυστερήσουν τα μέτρα παίζει το γεγονός ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων αφορά πολίτες ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών, με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών. Ένα ποσοστό της τάξης του 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η πανδημία έχει αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, όπως φανερώνουν και οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ενώ ισχυρή φαίνεται πως είναι και η παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον, ειδικά στην Αττική, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται διαρκώς νέα αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, καθώς από 41.146 στις 20 Δεκεμβρίου, στις 26 Δεκεμβρίου έφτασαν 51.094.

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον προβλημάτισε τους ιθύνοντες σχετικά με το πότε θα έπρεπε να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Εάν δηλαδή θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ πριν από την Πρωτοχρονιά ή μετά τις γιορτές.

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που φαίνεται να οδήγησαν στην απόφαση τα μέτρα να ισχύσουν τελικά από τις 3 Ιανουαρίου. Πρώτον, το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον δεν φαίνεται να σχετίζεται με αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα μεγαλύτερη επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Δεύτερον, ειδικοί και κυβέρνηση φαίνεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή μέτρων λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, πιθανόν δεν θα οδηγούσε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, αλλά στη μεταφορά αυτού από τα κέντρα διασκέδασης σε σπίτια και πλατείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα