Γιαννάκος: Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνομένοι στις ΜΕΘ

από fimotro

«Δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνομένοι στις ΜΕΘ δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια ΝοσοκομείαΜιχάλης Γιαννάκος.

Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως έχουν φύγει με αναστολή 7.000 υγειονομικοί. Ακόμη ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ τόνισε πως ασθενείς διασωληνώνται εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους. Αναφορικά με τις επιτάξεις, είπε πως κάποιοι γιατροί δεν έχουν νοσοκομειακή εμπειρία και μέχρι να εκπαιδευτούν θα έχει τελειώσει η πανδημία. Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει η επίταξη να γίνει σε κλινικές.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, δυστυχώς συνεχώς αυξάνουν τα περιστατικά κορονοϊού όχι μόνο για νοσηλεία σε κλινικές αλλά και για ΜΕΘ. Δυστυχώς επιχειρησιακά το σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον περασμένο χειμώνα. Έχουν φύγει με αναστολή εργασίας 7.000 συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί με αποτέλεσμα σήμερα οι συνάδελφοι που έχουν απομείνει να τρέχουν και να μην φτάνουν από τμήμα σε τμήμα. Είναι 3 σε κάθε κλινική κορονοϊού για 40 ασθενείς, φοράνε τη στολή υψηλής προστασίας και για 8 ώρες δεν μπορούν να πάνε ούτε τουαλέτα. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Λειτουργούν μόνο 536 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, τον περασμένο χειμώνα λειτουργούσαν 973 και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να μην έχουμε καμία κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Αττική να έχουμε μόνο 15 κλίνες κενές και να έχουμε δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, περιμένουν επί ημέρες, πολλοί χάνουν τη ζωή τους. …Τα πράγματα είναι πάρα πολύ πιεσμένα με αποτέλεσμα να μένουν 2-3 και 4 μέρες εκτός ΜΕΘ, έχουμε ασθενείς που καταλήγουν.

ΔΗΜ: Σε ποια νοσοκομεία;

Σε όλα της Θεσσαλονίκης. Το πρωί μου είπαν ότι στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας είναι γεμάτες οι 16 κλίνες ΜΕΘ και οι 44 συνολικά που υπάρχουν στην Θεσσαλία με αποτέλεσμα 4 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 2 είναι ο ένας 53 και ένας 52 ετών είναι τέσσερις μέρες διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο. Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να ζήσουν πια ακόμα και αν βρεθεί ΜΕΘ μετά από ημέρες και ταυτόχρονα έχουμε και στη Αττική διασωληνωμένους.

Αναφορικά με τις επιτάξεις γιατρών

Το χειμώνα έγινε επίταξη περίπου 150 γιατρών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αυτοί οι γιατροί δεν έχουν νοσοκομειακή εμπειρία, μέχρι να έρθουν στο σύστημα να μάθουν τη λειτουργία του νοσοκομείου έχει τελειώσει το κύμα του κορονοϊού και ταυτόχρονα αυτοί οι γιατροί είναι απαραίτητοι να τους χρησιμοποιήσει το σύστημα να πηγαίνουν να βλέπουν ασθενείς σπίτι. Έρχονται ασθενείς στα νοσοκομεία που δεν χρειάζονται νοσηλεία και τους λένε οι γιατροί «πηγαίνετε σπίτι σας και πάρτε αυτή τη φαρμακευτική αγωγή».

Επιβαρύνεται η υγεία τους αρκετά, δεν τους παρακολουθεί κανένας και όταν έρχονται πίσω στο νοσοκομείο είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, οι ιδιωτικές κλινικές με όλη την υποδομή τους και για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού αλλά και για ΜΕΘ περιστατικών κορονοϊού. Δεν είναι σωστό να πάρεις έναν γιατρό από μια κλινική να αποδυναμώσεις την κλινική να τον φέρεις στο σύστημα, καλό είναι να επιτάξεις όλη την κλινική. Τώρα νοικιάζονται ιδιωτικές κλινικές αλλά όμως παίρνουν περιστατικά αποκατάστασης δηλαδή έρχονται στα νοσοκομεία τα «στρώνει» το νοσοκομείο, τα σταθεροποιεί και τα παίρνουν για δύο –τρεις μέρες τις τελευταίες της περίθαλψης, αυτό δεν είναι σωστό.

Αυτή τη στιγμή το προσωπικό που είναι μέσα υποφέρει, δεν έχει αναπληρωθεί το προσωπικό, το υπουργειο έχει μια ευθύνη να αναπληρώσει το προσωπικό που ειναι σε αναστολή αυτό δεν έχει συμβεί. Προβλέπει ο νόμος τρίμηνες συμβάσεις ποιος θα έρθει με τρίμηνη σύμβαση στο νοσοκομείο, έπρεπε το υπουργείο να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα.

Θέλω να καλέσω τον κόσμο να εμβολιαστεί, να δώσουμε έμφαση στην τρίτη δόση γιατί εμείς βλέπουμε στο νοσοκομείο πια αρκετές νοσηλείες περιστατικών που έχουν εμβολιαστεί τις δύο δόσεις πριν από 5 και 6 μήνες. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία και έμφαση στην τρίτη δόση. Έχουμε τώρα 85 διασωληνωμένους οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά έχουν ξεπεράσει το 5μηνο, έχει πέσει πλέον ο δείκτης ανοσίας τους. Και στις νοσηλείες στις κλινικές έχουμε πολλούς εμβολιασμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα