Γεραπετρίτης: Σωτήριο το κλείσιμο της εθνικής οδού

από fimotro

Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ενώ χαρακτήρισε “σωτήριο” το κλείσιμο της εθνικής οδού. Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε πως το 2017 επί οκτάωρο στην Εθνική Οδό βρίσκονταν αποκλεισμένοι οδηγοί και επιβάτες, χωρίς θέρμανση, χωρίς βοήθεια, σε ουρές 15 χιλιομέτρων. Και για το lockdown, “προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά”.

Εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για σπάνιο φυσικό φαινόμενο, άλλωστε ακόμη και οι μεγαλύτεροι έλεγαν πως ήταν “κάτι που επί δεκαετίες δεν είχε υπάρξει τουλάχιστον για την Αττική. Η Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένη σε τέτοια φαινόμενα, λογικό είναι να υπάρξουν προβλήματα”, σημείωσε. Επικαλέστηκε δε, και την κλιματική αλλαγή, η οποία “έχει οδηγήσει σε τέτοιου τύπου ακραίες καταστάσεις”.

Ενώ εν συνεχεία αναγνώρισε πως “σε ένα τέτοιο φαινόμενο είναι δύσκολο να ανταποκριθεί απολύτως οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέας, εν προκειμένω ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα”. Κάνοντας επίσης λόγο για “υπεράνθρωπη προσπάθεια” εκτίμησε ότι “μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος (…) θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας”, διαβεβαίωσε.

Στο ερώτημα για το τις πταίει για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, απάντησε ότι είναι κατανεμημένες οι αρμοδιότητες μεταξύ ΟΤΑ και ΔΕΔΔΗΕ, εξάλλου “δεν είναι η στιγμή να γίνει κατανομή ευθυνών. Όταν ένα φαινόμενο είναι εν θερμώ και συμπολίτες μας δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια, το τελευταίο που ενδιαφέρει, είναι ποια η κατανομή της ευθύνης (…) τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης”.

Επιπλέον, “έχει ενεργοποιηθεί τεράστιο δυναμικό, η Πολιτική Προστασία έχει αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό όλων των μηχανισμών, ενεργοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία έλαβε βοήθεια και από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες που προς τιμήν τους προμήθευσαν με μηχανήματα”, επαναλαμβάνοντας ότι “όταν έλθει η ώρα της κατανομής των ευθυνών προφανώς και θα υπάρξει”.

Αναφορικά, ειδικότερα, με το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας τόνισε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα “να γλιτώσουμε πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, και ίσως θύματα, εξ αυτού του λόγου”. Εξάλλου, “εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής, το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης. Ναι, θα την ξανακλείναμε” (σ.σ. την Εθνική Οδό), ξεκαθάρισε με την επισήμανση ότι “υπήρξε σωτήρια η παρέμβαση αυτή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα