Γεωργία σε Ρωσία: Αποσύρετε το στρατό σας από Αμπχαζία και Νότια Οσετία

Η Γεωργία ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις κατεχόμενες περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας.

Στην ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών στη Γεωργία με αφορμή την 14η επέτειο του πολέμου με τη Ρωσία, απαίτησε από τη Μόσχα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός του 2008 και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τις περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας.

«Μετά από 14 χρόνια κατοχής η Ρωσία δεν τηρεί την επιτευχθείσα με την μεσολάβηση της ΕΕ συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στις 12 Αυγούστου του 2008, διευρύνει τον παράνομο έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές, συνεχίζει την διαδικασία της στρατικοποίησης τους, προβαίνει ενεργά σε πρωτοβουλίες για την πραγματική προσάρτηση τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας.

Το υπουργείο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η Ρωσία υπονομεύει την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές αυτές και προσπαθεί να απομονώσει όσους ζουν στα κατεχόμενα εδάφη, από την υπόλοιπη Γεωργία και την διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας καλεί την Ρωσία να σταματήσει «τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες κατά της Γεωργίας», να σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2008, να αποσύρει τα στρατεύματα της και να ακυρώσει την «παράνομη απόφαση της για την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας των κατεχομένων εδαφών».

Ο πόλεμος σταμάτησε με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά του Νικολά Σαρκοζί, προέδρου της προεδρεύουσας τότε στην ΕΕ Γαλλίας Μαζί με τον τότε ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Σαρκοζί παρουσίασε το σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης. Το κείμενο της συμφωνίας περιελάμβανε έξι σημεία, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της στρατιωτική σύγκρουσης.

Η Ρωσία μέχρι σήμερα διατηρεί την στρατιωτική της παρουσία στην Αμπχαζία και Νότια Οσετία, χωρίς να έχει τηρήσει το εν λόγω σημείο της ειρηνευτική συμφωνίας. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει και τις δύο περιοχές ως «κυρίαρχα κράτη». Μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας έχουν αναγνωρίσει μόνο η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Συρία και το λιλιπούτειο νησιωτικό κράτος Ναούρου.

Related posts

Πούτιν: Ο στρατός να σταματήσει τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς

Σουηδός ΥΠΕΞ: Οι συμβιβασμοί για τον περιορισμό ελευθερίας της έκφρασης δεν ήταν στο μνημόνιο με την Τουρκία

Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό: Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα