Γαβράς: Ο Βαρουφάκης μου έδωσε και άκουσα τις ηχογραφήσεις των Eurogroup!!!

από fimotro

Κι όμως, υπάρχει κάποιος που έχει ακούσει από πρώτο χέρι τις περιβόητες ταραχώδεις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στα Eurogroup, όταν τη χώρα μας εκπροσωπούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος το αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο oneman.gr.

Ενώ έχουν γραφτεί εκατοντάδες ρεπορτάζ για τα Eurogroup του 2015 και το πόσο κοντά έφτασε τότε η Ελλάδα στο ενδεχόμενο ενός Grexit, καθώς και για το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών ηχογραφούσε τους ομολόγους του εν αγνοία τους, έρχεται τώρα ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του Adults In The Room, να αποκαλύψει ότι εκείνος έχει ακούσει τις ηχογραφήσεις, την ύπαρξη των οποίων άλλωστε έχει παραδεχτεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Κώστας Γαβράς μάλιστα αναφέρει ότι επρόκειτο για πολύ μακριά διαδικασία, με πολλές ώρες ηχογραφήσεων και ότι του έκανε εντύπωση ότι «οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε μόνο για οικονομία και χρήματα και τράπεζες και δεν υπάρχει καμία παρουσία ανθρώπων στα λεγόμενα».

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κώστα Γαβρά:

Ήταν τώρα η σωστή στιγμή, το σωστό θέμα για να το κάνετε; Γιατί τώρα;

Άρχισα να δουλεύω στο σενάριο πριν 4 χρόνια, το σημαντικό ήταν να βρω τη γωνία για να πω την ιστορία, και τη βρήκα χάρη στο βιβλίο του Βαρουφάκη. 2-3 χρόνια πριν. Επίσης ερεύνησα όλα όσα λέει στο βιβλίο του, όχι επειδή δεν τον εμπιστευόμουν, αλλά μου έδειξε τις ομιλίες, τις σημειώσεις του, ηχογραφήσεις επίσης. Οπότε επιβεβαίωσα. Ώρες και ώρες ηχογραφήσεων. Πολύ μακρά διαδικασία.

Η δυσκολία ήρθε όταν έπρεπε να βρω εμπορικούς ηθοποιούς. Μου είπαν οι παραγωγοί να βρω αγγλόφωνους, αλλά είπα όχι, η ταινία πρέπει όταν Έλληνες μιλάνε μεταξύ τους να μιλάνε στα Ελληνικά. Οπότε η απόφαση ήταν να έχουμε Έλληνες για τους Έλληνες κλπ. Αλλά οι Έλληνες ηθοποιοί δεν είναι γνωστοί, οπότε οικονομικά δε μας βοήθησε αυτό. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για τα χρήματα, αλλά τελικά τα καταφέραμε.

Πώς νιώσατε όταν ακούσατε τις ηχογραφήσεις;

Μιλάνε για ώρες και επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα. Παράξενο. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε μόνο για οικονομία και χρήματα και τράπεζες και δεν υπάρχει καμία παρουσία ανθρώπων στα λεγόμενα. Μόνο γραφικά, αλλά όχι άνθρωποι. Νούμερα, όχι άνθρωποι. Πίσω από τα πάντα κρύβονται και επηρεάζονται άνθρωποι, αλλά ήταν συναρπαστικό να διαπιστώνεις την απουσία του ανθρώπου από όλο αυτό. Έχω πάει στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, διαβάζω, βλέπω, ξέρω πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Οπότε αυτό ήταν το πρώτο πολύ αρνητικό συναίσθημα για την όλη ιστορία και το Eurogroup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα