20 Απριλίου 2024 / 10:28 πμ
20 Απριλίου 2024 / 10:28 πμ

Γαλλική ασπίδα στις προκλήσεις της Τουρκίας

από fimotro

Κοινή οπτική για τα ζητήματα αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Η κοινή οπτική Ελλάδας – Γαλλίας στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπου οι δύο ηγέτες έκαναν αναφορά στην Εταιρική Στρατηγική Σχέση που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις τους, όπως αναφέρει ο Απ. Χονδρόπουλος στον σημερινό Ελεύθερο Τύπο.

«Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία», ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

«Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης», τόνισε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κατέστησε εκ νέου σαφές ότι «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το «μνημόνιο» είναι άκυρο και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αναγνωρίστηκε και με τη συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής και είναι, επίσης, η άποψη των ΗΠΑ, σχεδόν του συνόλου του αραβικού κόσμου και της Ρωσίας.
«Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της.
Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, «ως εγγυητών της ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ. Μακρόν προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ αναφέρθηκε και σε κοινές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά. Τόνισε, επίσης, την επιδίωξη για μια στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας έως τέλος Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των φρεγατών, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δύο υπουργεία Αμυνας. Σημειώνουν ότι είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο και για τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed, σημειώνοντας ότι η ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτελούν επίσης τομέα κοινού ενδιαφέροντος όπου ο συντονισμός κρίνεται απαραίτητος.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει όμως η Αθήνα και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Πατρίκ Πουγιάν. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας, ενώ συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πώς βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο και πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα είτε σε Δημόσιο είτε σε Οργανισμούς.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε και μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πολιτικό περιοδικό «Politique Internationale» πως «όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη».

«Οταν η Τουρκία ανασχεδιάζει το χάρτη της Μεσογείου, δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε σε σχέση με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες».

Οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν και το μεταναστευτικό, για το οποίο υπήρξε απόλυτη συναντίληψη, με τον Γάλλο πρόεδρο να τάσσεται υπέρ της ταχείας υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη χώρα του για την αντιμετώπισή του.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν πρόσβαση στη Ζώνη του Σένγκεν και οι οποίες αρνούνται πεισματικά να εκδηλώσουν έστω και την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμμετοχής στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν ότι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι τα εξής:

– Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όχι μόνο σε διμερές επίπεδο- όσων δεν δικαιούνται προστασία.

– Η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία.

– Η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς, καθώς αποτελεί κατ’ εξοχήν ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα