Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

από fimotro

Σε ηλικία 97 ετών πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος και ιστορικός Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), ανακοίνωσε η κόρη του.

Ο Αλέν Τουρέν ήταν ιδρυτής και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Κοινωνιολογικής Ανάλυσης και Παρέμβασης στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων.

Ο ίδιος ήταν σημαντική προσωπικότητα στην ίδρυση της γαλλικής κοινωνιολογίας της εργασίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μελέτησε τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Πολωνία («Αλληλεγγύη» ή «Solidarnosc», τη δεκαετία του ’80). Η εργασία του στην Πολωνία τον οδήγησε στην επεξεργασία της ερευνητικής μεθόδου της «κοινωνιολογικής παρέμβασης», που αναπτύσσει στο βιβλίο του “La voix et le regard” («Η φωνή και το βλέμμα»).

Διεθνώς ήταν από τους αναγνωρισμένους κοινωνιολόγους των κοινωνικών κινημάτων, ιδιαίτερα του Μάη του 68 στη Γαλλία.

Γεννήθηκε το 1925 στην Hermanville-sur-Mer. Ως διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), στο Παρίσι, δημιούργησε το Κέντρο Μελέτης Κοινωνικών Κινημάτων (Centre d’etude des mouvements sociaux) και εισηγήθηκε πρώτος την έννοια της «μεταβιομηχανικής» κοινωνίας.

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων της Λουβαίν, της Γενεύης, του Μόντρεαλ, του Γιορκ, της Μπολόνια, του Μεξικού, του Περού, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα