Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες

από fimotro

Bloomberg: Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί κάτω από τα 50 ευρώ, για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες καθώς υποχωρεί η ενεργειακή κρίση. Οι τιμές, όπως γράφει το Bloomberg, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, χτυπώντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Τώρα, η Ευρώπη βλέπει μια απότομη ανατροπή καθώς ο καιρός είναι σχετικά ήπιος, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο Κατάρ.

Οι τιμές μπορεί να κινηθούν εκ νέου ανοδικά, εάν υπάρχει παρατεταμένος κρύος καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή διακοπές στον εφοδιασμό, σημειώνει ακόμα το Bloomberg.

Υποχώρησαν έως και 4,8% στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μήνα αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,8% στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τα τέλη Αυγούστου 2021. Το συμβόλαιο έχει χάσει περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος.

Τον Αύγουστο τα συμβόλαια είχαν ξεπεράσει τα 300 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022, εν μέσω των ανησυχιών για τον επερχόμενο χειμώνα, τα συμβόλαια είχαν ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και από τότε έχουν μειωθεί πάνω από 80%.

Πριν ακριβώς ένα μήνα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) ήταν στα 52,6 ευρώ με πτώση 5,1% και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τη χρονιά έως τον Οκτώβριο θα είναι μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, όπως εκτίμησε νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο η Morgan Stanley, ενώ η πτώση των τιμών δεν δείχνει να ενισχύει την κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα