Φυσικό αέριο: Ανοδος τιμών εν όψει των αποφάσεων στην ΕΕ για πλαφόν

από Philippos

«Φρένο» μπήκε σήμερα στην πενθήμερη πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα το απόγευμα. Οι ηγέτες έχουν διφορούμενες απόψεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) αυξήθηκε μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης έως 8,4% στα 122 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και στις 11.50 διαμορφώνονταν στα 119 ευρώ με άνοδο 6%. Μέσα στην εβδομάδα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδας, μετά την άτυπη σύνοδό τους στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται απίθανο να αποφασίσουν γενικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση της Κομισιόν την Τρίτη για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν ως έσχατο μέτρο, έως ότου καθιερωθεί ο νέος δείκτης τιμών αναφοράς για το LNG, πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες – μέλη με ειδική πλειοψηφία.

Αναμένεται συμφωνία για έναν νέο δείκτη τιμών και κοινές προμήθειες
Οι 27 χώρες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την κατάρτιση του νέου δείκτη τιμών για το LNG καθώς και τις κοινές αγορές αερίου, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και στη φορολογία των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.
Παραμένουν, όμως, διχασμένοι αναφορικά με το αν – και με ποιο ακριβώς τρόπο – θα επιβάλουν ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του αερίου.

Στη μείωση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλε σημαντικά η ταχύτερη από το αναμενόμενο πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ, με το ποσοστό να υπερβαίνει το 92% και να φθάνει στη Γερμανία στο 95%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα