Φυλακές Κορυδαλλού: Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή τους;

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΓΤ) για την κατασκευή των νέων φυλακών που θα αντικαταστήσουν τις φυλακές Κορυδαλλού, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, μελετά η κυβέρνηση για να καλύψει το εξαιρετικά υψηλό κόστος δημιουργίας ενός σωφρονιστικού καταστήματος υψηλών προδιαγραφών και κυρίως χωρητικότητας έως και 2.500 κρατουμένων.

Όπως αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Στάθης στο capital.gr, πρόκειται για συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ του Δημοσίου και ενός ιδιωτικού φορέα για την εκτέλεση ενός έργου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ανέγερση των νέων φυλακών θα αναλάβει π.χ. μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία και το Δημόσιο θα καταβάλλει ένα ποσό ως μίσθωμα έως ότου αποπληρώσει το κόστος του έργου. Με ΣΔΙΤ έχουν κατασκευαστεί σχολεία σε Αττική και Περιφέρεια.

Κόστος
Στον Κορυδαλλό, ίσως τη μεγαλύτερη φυλακή των Βαλκανίων, βρίσκονται 1.650 κρατούμενοι. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να καταργηθεί ο Κορυδαλλός και να δημιουργηθεί στην Αθήνα µία καινούργια φυλακή τεράστιας χωρητικότητας (περίπου 2.000-2.500 κρατουμένων). Ήδη βολιδοσκοπούνται µε τη συνδρομή του υπ. Εθνικής Άμυνας παλιά στρατόπεδα και μεγάλες εκτάσεις του Στρατού που δεν χρησιμοποιούνται.

Τέτοιοι στρατιωτικοί χώροι υπάρχουν στον Ασπρόπυργο (είχαν εξεταστεί και παλιότερα για τη µμεταφορά του Κορυδαλλού), στον Άγιο Στέφανο, ενώ πιο σοβαρά εξετάστηκε η περίπτωση παλιού στρατοπέδου στη Μαλακάσα, επιλογή ωστόσο που πιθανότατα θα απορριφθεί, λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µία σχετικά μικρή φυλακή κοστίζει περίπου 25.000.000 ευρώ, ενώ µία του μεγέθους του Κορυδαλλού μπορεί να αγγίξει και τα 100.000.000 ευρώ.

20 Αυγούστου
Οι φυλακές θα πρέπει να εντός Αττικής, εκτός αστικού ιστού και κοντά σε οδικό άξονα, για εύκολη πρόσβαση. Ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης και οι εργασίες της θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα