Φθηνότερα τα πλασματικά έτη για συντάξεις

από fimotro

Με την εξαγορά πλασματικών ετών οι αυτοαπασχολούμενοι πετυχαίνουν να βελτιώσουν το ύψος της κύριας ανταποδοτικής σύνταξης

Σημαντική εξοικονόμηση στα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν για την αναγνώριση, μέσω εξαγοράς έως επτά πλασματικών ετών ασφάλισης, θα έχουν από 1/1/2019 τουλάχιστον 100.000 αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), οι οποίοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τον ισχύοντα νόμο Κατρούγκαλου μέχρι στα 2023.

Εκτός του οικονομικού κέρδους με την αύξηση της σύνταξής τους που θα προέλθει από τα επιπλέον επτά έτη ασφάλισης που θα εξαγοράσουν, πετυχαίνουν και κάτι σημαντικότερο. Θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα έως επτά χρόνια από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών..

Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών (εξαγορά στρατιωτικής θητείας, χρόνος ανατροφής παιδιών, χρόνος σπουδών, χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας, ανεργία κλπ) μειώνεται για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους καθώς θα κληθούν να καταβάλουν μειωμένα μηνιαία ασφάλιστρα, σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, μιας και όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, από 1/1/2019 όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 7.032 ευρώ ετησίως ο υπολογισμός της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για κύρια σύνταξη υπέρ του ΕΦΚΑ δεν θα υπολογίζεται στο ποσοστό του 20% αλλά στο 13,33% και για τους αγρότες από το 18% σε ποσοστό 12%.

Το κέρδος στην αναγνώριση και εξαγορά πλασματικών ετών αφορά μόνον όσους δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (περιλαμβάνει καθαρό εισόδημα και τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους) άνω του ελαχίστου των 7.032 ευρώ το χρόνο και όχι τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών (πάω από το 80% του συνόλου) που δηλώνουν κάθε χρόνο το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα δηλαδή 586 ευρώ το μήνα ή 7.032 ευρώ το χρόνο.

Για τους τελευταίους, το ασφάλιστρο άρα και η εξαγορά πλασματικών ετών παραμένει στο ελάχιστο ύψος εισφορών που ήδη ισχύει.

Με την εξαγορά έως επτά πλασματικών ετών οι αυτοαπασχολούμενοι με μεσαία και υψηλά φορολογητέα εισοδήματα πετυχαίνουν να βελτιώσουν το ύψος της κύριας ανταποδοτικής σύνταξης που θα λάβουν, αλλά και τη συμπλήρωση τυχόν υπολειπόμενου χρόνου για την κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (20 έτη ασφάλισης) ή της μειωμένης των 346 ευρώ με 15 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης.

Η αναγνώριση πλασματικών ετών χωρίς όμως εξαγορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για τη διαμόρφωση των απαραίτητων χρόνων ασφάλισης (15-20 έτη) για τη λήψη πλήρους ή μειωμένης εθνικής σύνταξης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση πλασματικών ετών με εξαγορά είναι η συμπλήρωση 3.600 ημερών ασφάλισης ή 12 χρόνων πραγματικής η προαιρετικής ασφάλισης.

Τι εξοικονομούν από 1/1/2019 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι

Αρκετά συμφέρουσα, όπως προκύπτει από παραδείγματα, είναι η εξαγορά έως και επτά πλασματικών ετών για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους με μεσαία και υψηλά ετήσια εισοδήματα λόγω της μείωσης του μηνιαίου ασφαλίστρου που θα πρέπει να καταβάλουν, σε σχέση με ό,τι πληρώνουν σήμερα στον ΕΦΚΑ.
Ετσι, δικηγόρος με μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ από 240 ευρώ το μήνα που πληρώνει ασφάλιστρο αυτό μειώνεται στα 160 ευρώ από 1/1/2019, άρα και το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών. Για δύο χρόνια θα κληθεί να πληρώσει 3.840 ευρώ έχοντας κέρδος 1.920 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με μηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2019 240 ευρώ από 360 ευρώ σήμερα. Για τρία χρόνια αναγνώρισης πλασματικών ετών θα πληρώσει για 36 μήνες επί 240 ευρώ το μήνα 8.640 ευρώ αντί 12.960 ευρώ (κέρδος 4.320 ευρώ) .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα