Φρένο στο άνοιγμα για το Πάσχα

από fimotro

Η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση κάνει επιφυλακτικούς τους ειδικούς

Όλα τα σενάρια για το Πάσχα παραμένουν ανοιχτά και είναι στο τραπέζι. Ούτως ή άλλως η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία με την επιδημιολογική κατάσταση να μην βελτιώνεται. Από τη μία τα ημερήσια κρούσματα δείχνουν να υποχωρούν ελαφρώς, από την άλλη οι σκληροί δείκτες των νοσοκομείων και οι θάνατοι προβληματίζουν. Παράλληλα, ορισμένες περιοχές βρίσκονται σε σταθερή “τροχιά” , άλλες, όμως, παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Το γεγονός ότι αρκετές περιοχές έχουν υψηλό ιικό φορτίο, ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκλιμακωθεί το τρίτο κύμα καθώς και η πολύ εύκολη αντιστροφή της επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται σήμερα είναι λόγοι που κρατούν ειδικούς επιφυλακτικούς όσον αφορά στο Πάσχα και τη μετάβαση των πολιτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Πρόκειται για μια συζήτηση που θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, με τους ειδικούς να αναμένουν να αξιολογήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση είναι πολλοί όσοι υποστηρίζουν την άποψη να παραμείνουν τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων το Πάσχα ώστε να μη “διαταραχθεί” η υποχώρηση του κύματος που έχει ξεκινήσει και να διαφυλαχθεί το καλοκαίρι.

Κίνδυνος διασποράς σε 10 Περιφερειακές ενότητες

Το “καμπανάκι” του κινδύνου για δέκα περιφερειακές ενότητες της χώρας έκρουσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας.

“Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στην Αττική. Η Αττική είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας, σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι, και σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μία σταθεροποιητική τάση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό μετά από πολλές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων και ιδιαίτερης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, και τόνισε: “Είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Είναι όμως μία εύθραυστη ισορροπία. Οπότε δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο κορωνοϊός να μετατρέψει τη συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία, σε απειλή”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Κικίλιας, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι και την Τρίτη ήταν 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ξεπεράσει τις 3.000 κρούσματα. Αποτέλεσμα είναι ο δείκτης θετικότητας να διαμορφώνεται πλέον χαμηλότερα, κάτω του 6%, επίπεδο που ξεπερνούσε τις προηγούμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα