Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για μετά τις γιορτές

Παρά την άμεση εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, βάζοντας λουκέτο στην νυχτερινή διασκέδαση, έτσι ώστε να μην δούμε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, εκφράζονται φόβοι ότι υπήρξαν πολλές μαζώξεις σε σπίτια την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήμερα κάτι που θα φανεί άμεσα στα κρούσματα.

Πρωτοχρονιά με Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να επικρατήσει έναντι της Δέλτα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Πέμπτη το 62% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν την νέα μετάλλαξη. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η Όμικρον χτυπά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σε βαθύ κόκκινο Αττική – Θεσσαλονίκη

Στις 28 Δεκεμβρίου είχαμε 9.882 νέα κρούσματα στην Αττική, και 2.665 στη Θεσσαλονίκη.

Την επόμενη μέρα σημειώθηκαν 12.848 νέα κρούσματα στην Αττική, 3.496 στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 15.713 νέα κρούσματα στην Αττική και 3.997 στη Θεσσαλονίκη, ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς φτάσαμε στα 17.000 νέα κρούσματα στην Αττική και 4.920 στη Θεσσαλονίκη.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και μια 16χρονη που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες η νεαρή κοπέλα δεν είχε εμβολιαστεί. Ωστόσο, εκφράζονται ελπίδες από τους επιστήμονες ότι η χαμηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης θα οδηγήσει και στον έλεγχο της πανδημίας μέσα στην νέα χρονιά.

Ελπίδες για τον έλεγχο της πανδημίας

Στοιχεία και μελέτες από το εξωτερικό αφήνουν περιθώρια για ελπίδες ότι μέσα στην νέα χρονιά ίσως αλλάξει το προφίλ της πανδημίας. Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως οδηγήσει σε νέες ελαφρύτερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που μαζί με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη ίσως φέρουν το τέλος της μαύρης αυτής περιόδου.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς η υπερμεταδοτηκότητα της μετάλλαξης Όμικρον θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο, κυρίως ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα