Φορολογικές υποχρεώσεις: Κίνητρα για τους συνεπείς σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

από fimotro

Δείτε τι προωθούνται σύμφωνα με τον σχεδιασμό

Διευκολύνσεις στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, που οδηγούν σε αύξηση της ρευστότητας, προωθεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις εξυπηρετούν κανονικά τις οφειλές τους στην εφορία(ληξιπρόθεσμες και μη) θα μπορούν να εκδώσουν ψηφιακά φορολογική ενημερότητα, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ποσού που τους παρακρατείται σε περίπτωση είσπραξης χρημάτων ή μεταβίβασης ακινήτου.

Ο βαθμός συνέπειας, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προωθούνται:

– Έκδοση φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ (μέσω του risk analysis) τους, αποδεικνύει αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.

– Κλιμακωτή μείωση του ποσοστού της παρακράτησης επί των χρημάτων που εισπράττονται ή επί του τιμήματος πώλησης του ακινήτου για όσους έχουν εντάξει τις οφειλές τους στην εφορία σε ρύθμιση και την εξυπηρετούν κανονικά. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η εφορία προχωρά σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών μέσω του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ζητά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή να μεταβιβάσει ακίνητο και έχει βεβαιωμένες οφειλές άνω των 30 ευρώ η εφορία παρακρατεί ποσό ίσο με 10% έως 100% επί των χρημάτων και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, ανεξάρτητα αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή.

Σημειώνεται ότι για όσους δεν έχουν οφειλή στην εφορία η φορολογική ενημερότητα εκδίδεται σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή. Στην περίπτωση που υπάρχει, έστω, βεβαιωμένη οφειλή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική διαδικασία. Η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά παγώνει τις φορολογικές ενημερότητες. Θα πρέπει να περάσουν από την εφορία για να πάρουν φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων.

Εάν ο φορολογούμενος οφείλει έως 30 ευρώ (βεβαιωμένα χρέη στον ΑΦΜ του ή οφειλές για τις οποίες έχει την ευθύνη καταβολής), και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης ενημερότητας (έχουν υποβληθεί η απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορεί να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά για κάθε νόμιμη χρήση, εκτός της είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα