Η Ουκρανία «μπορεί να υπολογίζει» στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις «φρικτές» επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του ενεργειακού δικτύου της, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα άνθρωποι, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είδαμε αυτές τις φρικτές επιθέσεις, φρικτές, που εξαπέλυσε τη νύχτα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», είπε την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews.

 

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την παραμονή της συνόδου της G20. «Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει σ’ εμάς», επέμεινε.

«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των Ουκρανών, δηλαδή θα τους επιτρέψουμε να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο αντίστασης, παραδίδοντας όπλα, εξοπλισμούς», είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τύπο στο Μπουένος Άιρες, προτού αναχωρήσει από την Αργεντινή για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο της G20.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη» με το Κίεβο και «δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί», έκρινε.

Καταδίκη από Γκουτέρες

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις ευρείας κλίμακας της Ρωσίας εναντίον του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας.

«Οι επιθέσεις με στόχο πολίτες και πολιτικές υποδομές είναι απαγορευμένες δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να τερματιστούν αμέσως», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε εκπρόσωπός του.

Επιθέσεις με drone

Σε μία άλλη εξέλιξη οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (18/11) επιδρομή με drones στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, όπου στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ως αυτό το στάδιο 26 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπόγκομαζ μέσω Telegram.

«Οι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας συνεχίζουν να εργάζονται για να προστατεύσουν την περιφέρειά μας», διευκρίνισε ο κ. Μπόγκομαζ, χωρίς να αναφερθεί σε απώλειες ή ζημιές.

Επίσης η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε ουκρανικό drone το οποίο κατευθυνόταν προς τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν μέσω Telegram.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα στην τοποθεσία όπου συνετρίβησαν τα συντρίμμια», διαβεβαίωσε.

Η χρονική συγκυρία των ρωσικών βομβαρδισμών

Οι βομβαρδισμοί έγιναν καθώς η Ουκρανία, σε δυσκολία στα μέτωπα, φοβάται πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ όταν επιστρέψει ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου 2025. Στο μεταξύ όμως, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων στη ρωσική επικράτεια, δίνοντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις την ευχέρεια να πλήξουν στόχους βαθιά στη Ρωσία.

Η επιδρομή έγινε επίσης δυο μέρες μετά τη συνδιάλεξη του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που καταδίκασε το Κίεβο, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την επανέναρξη ακόμη και απλών επαφών.