Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη για διανομή μερίσματος η Eurobank

από fimotro

Τις επόμενες εβδομάδες οι ανακοινώσεις για τα POS

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) ανέφερε η διοίκηση της Eurobank κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2021. Παράλληλα, αποκάλυψε πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μετά και τον περιορισμό του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο νούμερο, στόχος πλέον της διοίκησης είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) να ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό μέσα στο 2022. Στόχος ο οποίος με βάση τις σημερινές ενδείξεις κρίνεται εφικτός.

O κ. Καραβίας ανέφερε πως η Eurobank ποντάρει για την αύξηση του δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 16,5% από 15,7% σήμερα και στο project Wave, την συνθετική τιτλοποίηση εταιρικών δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις καταθέσεις και το αν εξετάζεται να υπάρξουν χρεώσεις στους πελάτες, όπως σε διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε πως μελετά διάφορες εναλλακτικές λύσεις χωρίς να υπάρχουν ακόμα αποφάσεις.

Δάνεια

Μιλώντας για τα δάνεια, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως η μείωση του δείκτη NPEs της Eurobank σε μονοψήφιο ποσοστό αποτελεί προπομπό για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου ενόψει του 2022, κάτι που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του, στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Αναφορικά με τα moratoria πληρωμών και τη λήξη τους, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αρνητική επίδραση με βάση τα αποτελέσματα του γ΄τριμήνου. Για το σύνολο του έτους, οι νέες επισφάλειες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Θετική αναμένεται και η πορεία για τα δάνεια που έχουν μπει στα προγράμματα Γέφυρα Ι και ΙΙ, στα οποία η κρατική επιδότηση λήγει στο τέλος του έτους. Συνολικά τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Eurobank στη Βουλγαρία

Ο CEO της Eurobank ρωτήθηκε και για τους στόχους της τράπεζας στην αγορά της Βουλγαρίας.

«Η συγκέντρωση που πραγματοποιείται είναι θετική για το σύνολο του τοπικού τραπεζικού κλάδου και για την Eurobank που διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αγορά. Δείχνει την δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας. Το είχαμε διαβλέψει αυτό εξ ου και παραμείναμε στην αγορά με ισχυρή παρουσία. Πρόκειται για σημαντική για εμάς επένδυση και στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μέγεθος της θυγατρικής μας είτε οργανικά είτε αξιοποιώντας ευκαιρίες εφόσον είναι συμφέρουσες», ανέφερε.

Αύξηση 7% στο ελληνικό ΑΕΠ το 2021

Αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, ο Φωκίων Καραβίας προέβλεψε πως το Ελληνικό ΑΕΠ θα κλείσει με άνοδο 7% το 2021, θα συνεχίσει με αύξηση 5% το 2022 και 3,5%-4% από το 2023 έως και το 2026. Μάλιστα οι ξένες επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 θα διαμορφωθούν στα 12 δισ. ευρώ.

Παραδέχθηκε επίσης πως η ενεργειακή κρίση αποτελεί σημαντικό ζήτημα για το εισόδημα νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και το σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο οι συνέπειες από την έξαρση τη πανδημίας θα είναι μικρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα