28 Μαρτίου 2024 / 6:20 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:20 μμ

Φοιτητές και καθηγητές «κλείνουν» το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

από fimotro

«Κλείνουν» το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι φοιτητές του και οι καθηγητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφική, όπως λένε, πολυδιάσπαση του σε 6 πόλεις και 2 περιφέρειες καθώς και την υποβάθμιση της Τρίπολης από έδρα του σε παράρτημα. Καθηγητές και φοιτητές αναφέρουν πως «μετά από 17 συνεχή χρόνια λειτουργίας, χωρίς ποτέ να χαθεί ούτε ώρα μαθήματος λόγω κινητοποιήσεων, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του να κηρύξει την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του Τμήματος και τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ σε απεργία».

Απεργία

Αιτία βέβαια είναι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα με το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι «στα κάγκελα»:

«Με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι το σχέδιο νόμου που πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο δεν λαμβάνει ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις προτάσεις της “επιτροπής Γαβρόγλου” που το ίδιο το υπουργείο σύστησε με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Αντίθετα ανατρέπει ολοκληρωτικά τον ακαδημαϊκό και χωροταξικό σχεδιασμό του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ υποβαθμίζει δραματικά την Τρίπολη από έδρα του Πανεπιστημίου κάνοντάς την παράρτημα.

Συγκεκριμένα:

  • Ενσωματώνει, πέρα από κάθε λογική, τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος που ανήκουν σε άλλη διοικητική περιφέρεια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενισχύοντας έτσι την εξακτίνωσή του σε 6 πόλεις και 2 περιφέρειες!
  • Θέτει τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά του αρχαιότερου τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκτός της Τρίπολης, που είναι η έδρα του, ενσωματώνοντάς το χωρίς καμία λογική σε Σχολή με έδρα την Πάτρα.
  • Πραγματοποιεί το πρωτοφανές και ακαδημαϊκά πρωτόγνωρο να μετονομάζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα όπως το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα, μετατρέποντάς το σε «τμήμα μηχανικών 4ετούς φοίτησης», ονομασία η οποία δίδεται στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη στα τμήματα που έχουν προέλθει από πρώην τμήματα ΤΕΙ.
  • Δημιουργεί Ερευνητικό Κέντρο εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιφυλάσσοντας για την Τρίπολη μικρότερο αριθμό σε ερευνητικά ινστιτούτα ακόμη και από πόλεις εκτός περιφέρειας!
  • Αρνείται τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη αγνοώντας τη σύνδεσή της με το ενεργειακό τοπίο της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (μονάδα ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, φράγμα Λάδωνα, αιολικά/ηλιακά πάρκα). Επιπλέον, αρνείται τη δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής, η οποία είναι άμεσα σχετιζόμενη με την τοπική οικονομία και παραγωγή».

Μαύρη σελίδα

Μάλιστα αποφάσισαν σε μία συμβολική κίνηση, η ιστοσελίδα του Τμήματος (http://dit.uop.gr/) είναι μαύρη, «ακριβώς όπως προδιαγράφεται το μέλλον των αποφοίτων μας και της πόλης της Τρίπολης. Σύσσωμοι οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος έκαναν σιωπηλή πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζήτησαν και έλαβαν την πλήρη συμπαράστασή του». Μάλιστα συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή που αποφάσισε παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, συμβολικό κλείσιμο του Δήμου Τρίπολης, και άλλες κινητοποιήσεις.

Όπως λένε:

Προσδοκούμε στη συμπαράσταση όλων, αρχικά της Συγκλήτου του Ιδρύματος αλλά και του Δήμου και του κάθε σκεπτόμενου πολίτη ξεχωριστά. Ζητούμε από το Ίδρυμά μας να να μην ενδώσει

  • στην περαιτέρω εξακτίνωσή του σε έκτη πόλη και δεύτερη περιφέρεια,
  • στην “αναβάθμιση” των αριθμών, εντάσσοντας νέα τμήματα εκτός περιφέρειας, απλά για να γίνουμε περισσότεροι και όχι καλύτεροι,
  • στην επιβολή εκ των άνω συνενώσεων που δεν υπήρχαν στα αρχικά πλάνα ούτε του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ούτε του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά ούτε και της «Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας» («Επιτροπής Γαβρόγλου»), που το ίδιο το υπουργείο συνέστησε».

Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου αποφασίστηκε πως «οι Φοιτητές δεν λέμε, απλά, ένα ηχηρό Όχι στην υποβάθμιση του Τμήματος μας. Αλλά, ένα ηχηρό Ναι στην Πολυτεχνική Σχολή, πενταετούς φοίτησης, με έδρα την Τρίπολη. Και σύμμαχος μας, απέναντι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και στις στρατηγικές υποβάθμισης, η θέληση μας, για ένα καλύτερο αύριο, και τα επιχειρήματα μας».

Επίσης αποφασίστηκε:

«1.Η θέση του Φοιτητικού Συλλόγου

Αρχικά, ο Φοιτητικός Σύλλογος υποστηρίζει την επίσημη πρόταση του

Τμήματος, η οποία προδιαγράφει:

i.Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών μετεξελίσσεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών πενταετούς φοίτησης και εντάσσεται σε Πολυτεχνική Σχολή, με έδρα την Τρίπολη, η οποία θα ιδρυθεί άμεσα.

ii.Ταυτόχρονα ιδρύεται και εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

iii.Εφόσον υπάρξει απορρόφηση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα τμήματα της σχολής αυτής εντάσσονται ως τμήματα τετραετούς σε Σχολή Μηχανικών με έδρα την Πάτρα. Τα τμήματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα κατόπιν αξιολόγησης από αρμόδια επιτροπή να μετεξελιχθούν σε τμήματα Μηχανικών πενταετούς φοίτησης, με ταυτόχρονη μετακίνησή τους από τη Σχολή μηχανικών στην Πολυτεχνική σχολή. Όταν η Σχολή μηχανικών μείνει χωρίς τμήματα, καταργείται.

Η λύση αυτή:

i.Είναι απόλυτα σύμφωνη με το σχέδιο που υπεβλήθη από τη Μεικτή Επιτροπή Συνεργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις συνεργασίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και με τη στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

ii.Αποτελεί τη μοναδική πρόταση που έχει διαμορφωθεί, από αρμόδια όργανα, κατόπιν μελέτης και σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιστημονικές εξελίξεις και τάσεις, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και το δυναμικό των ιδρυμάτων, δίδοντας προοπτικές βιωσιμότητας και εξέλιξης. Επίσης, υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση με τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της περιοχής καθώς φιλοξενεί την ΒΙΠΕ  Τρίπολης,  Βιομηχανικούς και Βιοτεχνικούς κλάδους σε Μεταποίηση και Καινοτομία, Αιολικά Πάρκα, Ηλιακά Πάρκα, την Υδροηλεκτρική Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα και την Ηλεκτρική Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, η οποία είναι η 3η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα.

iii.Η Τρίπολη ως έδρα εξυπηρετεί τους υποψήφιους φοιτητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ενδιαφέρονται για τα προκείμενα αντικείμενα να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Παρά, την ακαδημαϊκά και  αναπτυξιακά,  τεκμηριωμένη  πρόταση  του Πανεπιστημίου, το Υπουργείο αδιαφορεί και την απορρίπτει με απροκάλυπτο τρόπο, και στον, αποκλειστικά δικό του, νέο σχεδιασμό περιλαμβάνει ότι:

i.Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύεται Σχολή Μηχανικών, με  έδρα την Πάτρα.

ii.Το υφιστάμενο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών.

iii.Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων που ιδρύονται με το παρόν άρθρο έχει διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Τέλος, τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών μπορούν κατόπιν αξιολόγησης από αρμόδια επιτροπή να μετεξελιχθούν σε τμήματα Μηχανικών πενταετούς φοίτησης.

Αυτή η εξέλιξη:

i.Θα υποβαθμίσει βάναυσα το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο θα είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα,  Πανελλαδικά,  το  οποίο θα τεθεί στο ίδιο επίπεδο με τα Τμήματα που προέρχονται από ΤΕΙ.

ii.Επίσης, μετακινεί το κέντρο βάρους των σπουδών στα αντικείμενα του Μηχανικού από την Τρίπολη, στην Πάτρα, με εμφανή αποδυνάμωση της πόλης της Τρίπολης, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνολικότερα.

iii.Στερεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη δυνατότητα να αναπτύξει το αντικείμενο της Ενέργειας, που έχει άμεση συνάφεια με τον, προαναφερόμενο, παραγωγικό ιστό της. Επιπροσθέτως, στερεί από τους υποψήφιους φοιτητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ενδιαφέρονται για τα αντικείμενα αυτά, να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους και, συν των άλλων, εισάγει σοβαρές επικαλύψεις στα αντικείμενα της νέας Σχολής με τα αντικείμενα των, ήδη, υφισταμένων σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Σχολής.

Συνεπώς, γίνεται λόγος, όχι μόνο για την ίδρυση μη Πολυτεχνικής Σχολής αλλά για ξεκάθαρη αποδυνάμωση της πόλης και της Περιφέρειας.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε όλο το διάστημα της δημιουργίας του καινούργιου νομοσχεδίου, αντί να εξετάσει την πρόταση του Τμήματος με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, δεν τοποθετήθηκε ποτέ επί αυτής και εν αντιθέσει έπαιζε επικοινωνιακά παιχνίδια με, δήθεν, διαρροές από επιτροπές και από την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Θεωρούμε αυτή την στάση απαράδεκτη, καθώς το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρει είναι ξεκάθαρη υποβάθμιση στην λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, και δεν αρμόζει σε Κυβερνητικό φορέα.

Πηγή: dikastiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα