Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. – Στο 5,1% η πρόβλεψη για το 2023

από fimotro

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς αποφάσισε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσεις, στο 4,25%-4,50%.

Επιπλέον, προβλέπει αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδες βάσης, αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν τα επιτόκια να φθάσουν το επόμενο έτος στο 5,1%, πριν μειωθούν στο 4,1% το 2024. Η εκτίμηση είναι υψηλότερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Η Fed εμφανίζεται πλέον λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τον Σεπτέμβριο για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι θα επιβραδυνθεί σε 3,1% το 2023 όταν πρόσφατα προέβλεπε πως θα έφθανε στο 2,8% την επόμενη χρονιά, ενώ προβλέπει ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% τουλάχιστον ώς το 2025,

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2023, 0,5% αντί 1,2% που εκτιμούσαν, προτού ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχυνθεί στο 1,6% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας, προβλέπουν πως θα αυξηθεί στο 4,6% το 2023 από 3,7% που είναι σήμερα.

«Η Επιτροπή (FOMC) είναι σε εγρήγορση για τα ρίσκα του πληθωρισμού. Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για την επίτευξη μιας νομισματικής πολιτικής η οποία θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Έχουν προηγηθεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μ.β. στο πλαίσιο της ταχύτερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε κορυφωθεί στο υψηλό 40ετίας.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού 

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως ανακοινώθηκε χθες, σημείωσε τη μικρότερη μηνιαία άνοδο σε περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο, σαφώς μειωμένος από το 7,7% του Οκτωβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση κατά 7,3%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναλυτές τονίζουν πως ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που θα επιμείνει σε ευμετάβλητο περιβάλλον, όπου όλα τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Πάουελ: Τα πρόσφατα στοιχεία δεν είναι αρκετά

Τα πρόσφατα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά για να φρενάρει η Fed την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να πιστέψουμε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», είπε ο Πάουελ.

Παράλληλα, ο Πάουελ δεν άφησε κάποιο στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, τον Φεβρουαρίου. «Δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό πόσο γρήγορα πάμε. Είναι πολύ πιο σημαντικό ποιο είναι το απόλυτο επίπεδο, και σε κάποιο σημείο το ερώτημα θα γίνει πόσο καιρό θα παραμείνουμε περιοριστικοί…. Αλλά θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό ερώτημα τώρα δεν είναι πλέον η ταχύτητα, και αυτό ισχύει και για τον Φεβρουάριο», είπε ο Πάουελ.

Θεωρώ ότι θα λάβουμε τις αποφάσεις του Φεβρουαρίου βάσει των νέων οικονομικών στοιχείων, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ενώ πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του και θα μειωθεί το 2023, η Fed παραμένει επιφυλακτική.

«Κατά την γνώμη μας, σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια αρκετά περιοριστική πολιτική» ανέφερε και επεσήμανε πως 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed αναμένουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 5% ή πάνω και παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα