Φ. Γεννηματά: Χρειάζεται σχέδιο και όχι καθυστερημένα ημίμετρα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θωράκιση του συστήματος υγείας αλλά και για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων αναφέρθηκε η πρόεδρος τους Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να μην μετατραπεί η καραντίνα του ενός σε λουκέτα και ανεργία του άλλου και χτύπησε καμπανάκι για την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για να μην αντιμετωπίσουμε «ερείπια στην οικονομία και αδιέξοδα στην κοινωνία».

«Δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ακούσαμε τίποτε για το τι θα γίνει όταν τελειώσει η καραντίνα. Θα περιμένουμε την επόμενη; Ποιο είναι το σχέδιο;» είπε προς την κυβέρνηση, εξαπολύοντας πυρά πως ακολουθείται η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας»”. Παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι ώρα για «αχρείαστες κοκορομαχίες» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά είναι η ώρα για προτάσεις.

Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε «το ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε σε αυτό το δεύτερο lockdown;» και προσέθεσε: «Eπιβεβλημένο είναι. Αναπόφευκτο είναι;». Συνέχισε λέγοντας «δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να εισηγείται τέτοιου είδους μέτρα, γιατί θα μας κατηγορούσαν ότι σπέρνουμε τον πανικό» και προσέθεσε «είναι ευθύνη της κυβέρνησης ποια στιγμή πρέπει να επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί, που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία». Για να σημειώσει πως «η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακός σύμβουλος αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως και ο διχαστικός λόγος και η πόλωση. Απέναντι μας ένας είναι ο εχθρός, ο κορωνοϊός».

Όπως είπε «ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός και δύσκολος. Δεν αρκούν τα διακεκομμένα και συνεχόμενα lockdown. Χρειάζεται σχέδιο από την κυβέρνηση». Παράλληλα σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση η κατάσταση με το πρώτο lockdown, ενώ ανέφερε πως «δεν είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη, είναι βαρυχειμωνιά». Συνέχισε δε λέγοντας «εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα».

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, εστιάζοντας στους χειρισμούς που έγιναν το καλοκαίρι. Όπως είπε «αντί να κλείσει κάθε χαραμάδα, άνοιξε την πόρτα», με το μήνυμα χαλαρότητας που εξέπεμψε και με τον τρόπο που άνοιξε τα σύνορα. «Στείλατε την κυβέρνηση διακοπές» είπε και άσκησε κριτική στους χειρισμούς όσον αφορά στον τουρισμό θέτoντας το ερώτημα «σε ποια κατάσταση είναι σήμερα οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι;»

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό σημείωσε «είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς». Συνέχισε λέγοντας «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη ‘μέσα μαζικής μεταφοράς’», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένους τομείς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για την οικονομία, για ασφαλή σχολεία, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για κλάδους που έχουν κυρίως χτυπηθεί όπως η εστίαση κ.α. Μεταξύ άλλων πρότεινε την αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στα 4 δισεκατομμύρια, τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τους πλειστηριασμούς, την καταβολή στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή του 100% του μισθού (για ποσά έως 1000 ευρώ), την καταβολή του δώρου σε όλους με υπολογισμό επί του πραγματικού μισθού (και όχι τα 534 της ειδικής αποζημίωσης), τη στήριξη των ανέργων, την ενίσχυση των αγροτών, τη δημιουργία ταμείου αρωγής για τους ανθρώπους του πολιτισμού κ.α.

Κατά την τοποθέτηση της στη Βουλή αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των δειγματοληπτικών τεστ, σημειώνοντας πως παραμένουμε τελευταίοι μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην αναλογία τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό. Παράλληλα παρουσίασε την περίπτωση των Γρεβενών αναφέροντας πως τη μία εβδομάδα παρουσιαζόταν ως η μοναδική πράσινη ενότητα της Μακεδονίας και την άλλη εβδομάδα σε τυχαία δειγματοληψία το 31.5% όσων έκαναν το τεστ ήταν θετικοί.

«Αρκετά με τα λόγια, τώρα είναι η ώρα των πράξεων» είπε η Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε στα 37 δισεκατομμύρια λέγοντας πως «είναι χρήματα που πρέπει να γυρίσουν στον ελληνικό λαό. Και αν όχι τώρα,πότε;». Παράλληλα άσκησε κριτική και στο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που είχε ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας πως δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα