Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ένταση στη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis και τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis αποφάσισε η πλειοψηφία της επιτροπής.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία που προηγήθηκε.

Η συνεδρίαση,  πραγματοποιήθηκε σε εκρηκτικό κλίμα με βαριές κουβέντες, απειλές και αντεγκλήσεις. Υπέρ της εξαίρεσης Πολάκη – Τζανακόπουλου ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ κατά τάχθηκε το ΚΚΕ. Επίσης η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Στο αίτημα του ΚΙΝΑΛ αντέδρασε έντονα ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο «για απόπειρα συγκάλυψης και για μετατροπή της Επιτροπής σε χούντα».

Εν τω μεταξύ για «πολιτικό τσαμπουκά της ΝΔ που θέλει να συγκαλύψει την αλήθεια της κλεψιάς της Novartis», έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας πως «εμείς δεν συμμετείχαμε στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία και δεν αποχωρούμε. Ας έρθει η φρουρά».

Η γνωμοδότηση

Η συζήτηση στην επιτροπή για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο κράτησε 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010. Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που εκδόθηκε το 2010 ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής. Το 2010 στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση της συμμετοχής δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία, για να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας. Απόψε όμως η ΝΔ επισήμανε ότι σε εκείνη την περίπτωση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της γνώμης που διατύπωνε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα