19 Απριλίου 2024 / 9:25 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:25 πμ

Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν την Καϊλή για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ

από fimotro

Τα στόματα που ανοίγουν στις Βρυξέλλες επιβαρύνουν την θέση της

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη σύλληψη της Εύας Καϊλή ενώ πληθαίνουν οι πολιτικές αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων, με επίκεντρο πάντα τις Βρυξέλλες.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ), όπως μεταδίδει το sigmalive.com, ανέφερε ότι είχε προσεγγιστεί από την κ. Καϊλή ώστε να περάσει κάποιες τροπολογίες για την έκθεση που αφορούσε το Κατάρ και η οποία ήταν καταδικαστική.

«Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτά μου και πήρα τηλέφωνο τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Κορνηλίου, και του είπε ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε».

Όπως συμπλήρωσε, δεν προχώρησε σε καμία κίνηση. «Η τροπολογία θα έλεγε ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα που θα νέρωναν το αυστηρό ύφος της έκθεσης».

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει «παγωμάρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όλοι είχαμε σχολιάσει την ομιλία της κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έλεγε τα καλύτερα για το Κατάρ. Μου είχε κάνει εντύπωση -και είχα απευθυνθεί στην ίδια- η αναφορά ότι το Κατάρ έχει ρόλο διαμεσολαβητή με την Τουρκία». Όπως εξήγησε, το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας. «Δεν γίνεται να ξεπλένουμε το Κατάρ».

Ακόμη, ο κ. Φουρλάς ανέφερε ότι ο θεσμός του λόμπινγκ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι θεσμοθετημένος. «Εναπόκειται σε κάθε ευρωβουλευτή το ποιους θα δει, τι θα ακούσει και πώς θα πράξει «Οι λομπίστες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να περάσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αν κάποιοι ευρωβουλευτές ενδίδουν στα χρήματα και στα ταξίδια, ας πληρώσουν το μάρμαρο».

Αντίστοιχα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ερίκ Μαρκουάρντ, υπεύθυνος για το ζήτημα άρσης της βίζας για το Κατάρ και άλλες χώρες, είπε στο Politico ότι η Εύα Καϊλή τον πλησίασε πολλές φορές για το θέμα. «Την ενδιέφερε περισσότερο το Κατάρ παρά, για παράδειγμα, άλλες χώρες, όπως το Κουβέιτ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι κι ο ίδιος δέχτηκε τους τελευταίους μήνες εκτεταμένες πιέσεις από λομπίστες του Κατάρ και του προτάθηκε να ταξιδέψει στο εμιράτο για το Μουντιάλ, αλλά αρνήθηκε.

Nέα έφοδος σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου

Εν τω μεταξύ, δεύτερη έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα η αστυνομία των Βρυξελλών, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με λόμπι του Κατάρ στην ΕΕ.

Από την Παρασκευή, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εσωτερική έρευνα ανακοίνωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις καταγγελίες διαφθοράς στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα υπάρξει καμία ατιμωρησία. Κανένας απ’ όσους είναι υπεύθυνοι δεν θα βρει το Κοινοβούλιο στο πλευρό του», τόνισε στη σύνοδο της ολομέλειας του Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στις συναντήσεις ευρωβουλευτών με ξένους παράγοντες.

«Αυτό δεν αφορά την Αριστερά ή τη Δεξιά. Αφορά το σωστό και το λάθος. Θα σας καλούσα να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για πολιτικά κέρδη» πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση.

Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος

Tην Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεσμεύτηκε η περιουσία της Καϊλή στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε τη δέσμευση της κινητής αλλά και ακίνητης περιουσίας της Εύας Καϊλή και των μελών της οικογένειάς της.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί μιας εταιρείας real estate με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.

Το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία μετά την πρώτη της κατάθεση αλλά και την απαγγελία κατηγοριών μεταφέρθηκε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν-Ζιλ (σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο είχε μεταχθεί και ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, πριν την έκδοσή του στην Ελλάδα).

Οπως σημειώνει το Open, μαζί με τον δικηγόρο της, έναν από τους σπουδαιότερους ποινικολόγους των Βρυξελλών, γνωστό ως «Μετρ Ριζό», θα προετοιμάσουν την υποστηρικτική της γραμμή με πρωταρχικό στόχο να μην προφυλακιστεί έως τη δικάσιμο, αλλά να αφεθεί ελεύθερη ή με περιοριστικούς όρους. Η έναρξη της δίκης προσδιορίζεται σε 12 με 15 μήνες.

Προς το παρόν, η βασική κατηγορία που βαρύνει την Εύα Καϊλή είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και ερευνώνται επί του παρόντος τα αδικήματα της διαφθοράς και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η ίδια επιρρίπτει τις ευθύνες για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, δηλώνοντας στις πρώτες της καταθέσεις πως είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και του είχε επιστήσει την προσοχή. Αλλά, αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξή της στις δουλειές του, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν ελέγχει τα έγγραφα ή τον προσωπικό του υπολογιστή. Μάλιστα δήλωσε ξαφνιασμένη από τις αποκαλύψεις.

Πώς έγιναν οι συλλήψεις του ζεύγους Τζιόρτζι-Καϊλή

Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες των αστυνομικών εφόδων. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πρώτος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ο σύντροφος της ευρωβουλευτή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ έβγαινε από το γκαράζ καθώς η οικία καλυπτόταν από τη βουλευτική ασυλία. Ακολούθησαν ο Παντσέρι, άλλοι δύο Ιταλοί και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που έβγαινε από ξενοδοχείο κρατώντας μια χειραποσκευή γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Η σύλληψη του πατέρα της επ’ αυτοφώρω ακύρωσε την ασυλία της Εύας Καϊλή, με αποτέλεσμα οι αρχές να μπουν στο διαμέρισμα, γράφει η L’Echo. Χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ βρέθηκαν μέσα σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες, ενώ το σπίτι ήταν γεμάτο ακριβά αντικείμενα που έφεραν τη σφραγίδα του Κατάρ. Έμοιαζε περισσότερο με έρευνα σε σπίτι εμπόρων ναρκωτικών, λένε αξιωματούχοι.

Στο μικροσκόπιο αρχών και δημοσιογράφων είναι και άλλοι ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν έχουν γίνει νέες συλλήψεις. Το γραφείο της Ελληνίδας αντιπροέδρου παραμένει σφραγισμένο, ενώ έρευνα έγινε και στο σπίτι του Βέλγου, επίσης σοσιαλιστή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα