19 Μαρτίου 2024 / 7:58 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 7:58 πμ

Έβρος: Η επίμαχη νησίδα δεν υπάρχει στο Εθνικό Κτηματολόγιο

από fimotro

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τη νησίδα στην οποία είχαν «εγκλωβιστεί» οι 38 μετανάστες στον Έβρο, ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι έχει καταγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.Η περιοχή που επικαλούνται με συγκεκριμένο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου), όπως αποκαλύπτει σήμερα (19/8) η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δεν περιλαμβάνει καμία νησίδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 αντιστοιχεί σε ειδική έκταση, που μπορεί να είναι δρόμος, αιγιαλός, παραλία, λίμνη, παρόχθια – παραλίμνια έκταση, ποταμός – ρέμα. Νομικοί και τοπογράφοι παρουσιάζονται έκπληκτοι και τονίζουν πως αν υπήρχε νησίδα στην περιοχή τότε αυτή θα εμφανιζόταν ως περίκλειστο γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ που δεν θα περιείχε τα γράμματα «ΕΚ», τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη ειδικής έκτασης.

Κατ’ αρχήν, δεν συμμετέχω σε συζητήσεις που αφορούν άταφα πεντάχρονα παιδιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια διοικητική πράξη όπως είναι το Κτηματολόγιο, είναι δεσμευτική για ένα κράτος και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση για περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας. «Ειδικά για τον Έβρο, αυτό που βλέπεις στον χάρτη δεν μπορείς να ξέρεις αν απεικονίζει την πραγματικότητα, λόγω του ποταμού», τονίζουν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξηγούν πως για αυτόν τον λόγο τα σύνορα έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και δεν ακολουθούν την κοίτη του ποταμού που «γεμίζει» και «αδειάζει» ανάλογα με τις εποχές.

Σχετική ανάρτηση για το θέμα έκανε στο Facebook ο δικηγόρος Μιχάλης Χατζηφώτης, ο οποίος έχει πείρα δεκαετιών στα θέματα που αφορούν το Κτηματολόγιο. Ο κ. Χατζηφώτης έγραψε χαρακτηριστικά:

«Κατ’ αρχήν, δεν συμμετέχω σε συζητήσεις που αφορούν άταφα πεντάχρονα παιδιά.

Από εκεί και πέρα, να εξηγήσω ορισμένα τεχνικής φύσεως θέματα:

Ανάθεμα αν γνωρίζουν που τους πάνε τα τέσσερα όσοι ασχολούνται με το θέμα, ιδίως όσον αφορά την κτηματογράφηση.

  1. Ο ΚΑΕΚ που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, όπως και όλα τα λοιπά στοιχεία είναι προσωρινά, διότι η περιοχή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ11. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
  2. Η περιοχή εκεί είναι πολύ δύσκολη . Η συνθήκη της Λοζάνης πολύ σοφά δεν ακολουθεί την κοίτη του ποταμού αλλά σταθερά σημεία, γιατί η κοίτη αλλάζει και προέβλεψε την σύσταση μιας μόνιμης 3εθνούς επιτροπής για την επίλυση τυχόν διαφωνιών θα προκύψουν εξ αιτίας ακριβώς της αλλαγής της κοίτης του ποταμού, για να μην έχουμε κάθε βδομάδα βαλκανικό πόλεμο. Το που βρίσκονται τα σύνορα στον χάρτη είναι μεν γνωστό αλλά το τί βρίσκεται κάτω από αυτά τα σύνορα ειδικά στον Έβρο δεν είναι κάτι δεδομένο.
  3. Αυτό που βλέπει κάποιος στο maps.gov.gr είναι ορθοφωτοχάρτες παραγωγής 2015, άρα κάλλιστα έχει αλλάξει η κατάσταση εκεί
  4. Στις εκτός σχεδίου περιοχές το όριο της απόκλισης είναι 2 μ. επομένως ούτως ή άλλως υπάρχει μια ζώνη αμφιβολίας πλάτους 4 μ.
  5. Αυτά όλα ισχύουν για τον Έβρο. Στις Πρέσπες ισχύουν άλλα, στις Σέρρες άλλα, στα Δωδεκάνησα άλλα, με μόνη σταθερά ότι επειδή εν προκειμένω τα όρια κτηματογράφησης ταυτίζονται με το όριο του κράτους, πριν από την έγκριση των διαγραμμάτων, ζητείται η έγκριση από ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΞ κ.ο.κ. Αυτό τουλαχιστον έκανα εγώ για τα Δωδεκάνησα και γνωρίζω ότι έγινε και για τον Έβρο. Για την κτηματογράφηση δε της συγκεκριμένης περιοχής επιβλέπουσες μηχανικός και δικηγόρος έχουν οριστεί πολύ έμπειρες, εξαιρετικές στο αντικείμενο και λίαν προσφιλείς συνάδελφοι, με τις οποίες είχα και την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους και να μάθω πάρα πολλά δίπλα τους και παίζω άνετα μάπες με τον οποιονδήποτε για πάρτη τους.
  6. Μπορώ να γράψω πραγματεία (και θα γράψω) για το θέμα της διασύνδεσης εξωτερικής και εσωτερικής έννομης τάξης, την αρχή του estoppel κ.ο.κ. όσον αφορά την κτηματογράφηση και το κτηματολόγιο. Δεν είναι όμως της παρούσης. Περιορίζομαι μόνο να σημειώσω ότι, όπως είχα την ευκαιρία να αναφέτω και δια ζώσης στην ίδια την ερωτώσα βουλευτή στο κυλικείο της Βουλής στο περιθώριο της ψήφισης του 4821/2021, όταν της εξηγούσα ποιά είναι η διαφορά του νομικού καθεστώτος Δωδεκανήσου και Σαμοθράκης, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Άλλοι στο Φορέα ενδεχομένως να μην μπορούν να το πουν, εγώ όμως, ένας από τους είκοσι (20), μπορώ να το πω. Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.
  7. Επιστρέφω στην θερινή νάρκη μου. Χρόνια πολλά σε εορτάσασες και εορτάσαντες. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη».

Η ανάρτηση του Μιχάλη Χατζηφώτη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα