Ευρωπαϊκές αγορές: Βουτιά σχεδόν 3% στη δίνη της Credit Suisse

από Philippos

Σε… βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίσταται καθίζηση υπό το βάρος των εξελίξεων στον άλλοτε κραταιό ελβετικό τραπεζικό κολοσσό της Credit Suisse. Ύστερα από μία ταραχώδη συνεδρίαση και με τα αρνητικά πρόσημα να κυριαρχούν σε όλα τα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε βαριές απώλειες 2,92% κλείνοντας στις 436,45 μονάδες. Πρωταγωνίστριες των απωλειών οι τραπεζικές μετοχές, όπως ήταν επόμενο, που έχασαν 7% καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Το κακό κλίμα συμπαρέσυρε όλους τους κλάδους, με τον ενεργειακό κλάδο να υποχωρεί μέχρι 6,7%.

Η μετοχή της Credit Suisse οδηγήθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, κάνοντας βουτιά 25% και έχοντας λίγο νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό με απώλειες έως 30%. Η απόφαση της Saudi National Bank, του μεγαλύτερου μεγαλομετόχου της τράπεζας, να σταματήσει την οικονομική ενίσχυση πυροδότησε τις εξελίξεις που εξαπλώθηκαν σε όλον τον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης για επάρκεια ρευστότητας και αποφυγή της προσφυγής σε κρατική βοήθεια, η Credit Suisse ζήτησε μία δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για ελεγχθεί ο πανικός στις αγορές,

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 3,27% στις 14.735,26 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 3,58% στις 6.885,71 μονάδες και ο βρετανικός FTSE υποχώρησε 3,83% στις 7.344,45 μονάδες.

Βαριές απώλειες και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 4,61% στις 25.565 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να κλείνει χαμηλότερα 4,37% στις 8.759 μονάδες.

Τα βλέμματα στρέφονται την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων, παρά κάποιες φήμες περί του αντιθέτου που πυροδοτήθηκαν μετά τις αναταράξεις που ξεκίνησαν με τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, στις ΗΠΑ, αυξάνονται οι φωνές που θέλουν τη Fed να καταφεύγει προσωρινά έστω σε ένα «πάγωμα» αυξήσεων υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα