Ευρωπαϊκές αγορές: Νευρικό ξεκίνημα εν αναμονή της Fed

από Philippos

Εν μέσω νευρικότητας και έντονης μεταβλητότητας, η νέα εβδομάδα ξεκίνησε πολλές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές, μετά το υψηλό έτους του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 και τα τα ιστορικά ρεκόρ του γαλλικού CAC και του βρετανικού FTSE την περασμένη εβδομάδα, στρέφουν και πάλι το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες αναζητώντας ενδείξεις για τις προθέσεις τους. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αγορές μπορούν να ελπίζουν σε ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά τις 25 μ.β. του Φεβρουαρίου.

Στην ευρωζώνη, πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μοιάζει να είναι κοντά. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδία και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν, διαμηνύει σε συνέντευξή του ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τον Μάρτιο και η κορύφωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα του καλοκαιριού. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ευρωζώνη μάλλον θα αποφύγει την ύφεση, με ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος. Καλά νέα σε επίπεδο μάκρο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη να σκαρφαλώνει σε υψηλό ενός χρόνου, μετά από πέντε μήνες διαδοχικής αύξησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, διαμορφώθηκε στο -19 τον Φεβρουάριο, έναντι -20.7% έναν μήνα νωρίτερα και εντός των εκτιμήσεων αναλυτών.

Σημειώνεται ότι ο όγκος των συναλλαγών τη Δευτέρα ήταν περιορισμένος, δεδομένου ότι και η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της εθνικής αργίας για την «Ημέρα των Προέδρων».

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,07% στις 464,64 μονάδες. Θετικό κλίμα με κέρδη 2,4% στον κλάδο εξόρυξης, ενώ απώλειες 0,6% σημείωσε ο τεχνολογικός κλάδος.

Κέρδη 0,12% για τον βρετανικό FTSE στις 8.014,31 μονάδες, ενώ στο κόκκινο ο γαλλικός CAC με απώλειες 0,16% στις 7.335,61 μονάδες. Οριακά αρνητικός με απώλειες 0,03% και ο γερμανικός DAX στις 15.477,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0.56% στις 27.597.01 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 0,55% χαμηλότερα στις 9.281,3 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα