Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη 7% το α’ τρίμηνο παρά τις αναταράξεις

από fimotro

Με εντυπωσιακά κέρδη 7,05% έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2023 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές κατάφεραν να αντισταθούν και να ξεπεράσουν τις αναταράξεις που προκάλεσε η κρίση των τελευταίων εβδομάδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι και ο Μάρτιο έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,36% για τον ευρωπαϊκό δείκτη.

Ο μήνας ολοκληρώθηκε με καλά νέα για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ξεπέρασε τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 6,9% από 8,5% έναν μήνα νωρίτερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί από το 1991, οπότε και τηρούνται τα σχετικά στοιχεία. Ωστόσο, τραπεζίτες και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τη σημασία του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας και που αποτελεί και τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για την παρατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην περίπτωση της ευρωζώνης, επιταχύνθηκε στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο. Γεγονός που, όπως επεσήμανε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γαλλίας Φ. Βιλερουά ντε Γκαλό, δείχνει ότι η ΕΚΤ έχει «λίγο δρόμο» να διανύσει ακόμη αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Την Παρασκευή, ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 457,84 μονάδες. Σημαντικά κέρδη 1,7% για το λιανεμπόριο και 1,2% για τους κλάδους οικιακών ειδών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,69% στις 15.628 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε κέρδη 0,81% στις 7.322 μονάδες και ο βρετανικός FTSE έκλεισε υψηλότερα 0,15% στις 7.631 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,34% στις 27.113 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε υψηλότερα 0,28% στις 9.232 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα