Ευρωπαϊκές αγορές: Επιστροφή στο κόκκινο υπό τον φόβο της ύφεσης

από Philippos

Επέστρεψαν απότομα στα αρνητικά πρόσημα την Τετάρτη οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά το απροσδόκητο ράλι των περασμένων συνεδριάσεων. Εξέλιξη που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους αναλυτές, δεδομένου ότι το κλίμα αβεβαιότητας και νευρικότητας στους επενδυτές είναι πλέον διάχυτο, ιδιαίτερα όταν δημοσιοποιούνται στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.

Στην προκειμένη, η ειδοποιός διαφορά δεν ήταν άλλη από την ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων του δείκτη PMI για την ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που δεν αφήνει κανένα πλέον περιθώριο αμφιβολίας ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των τομέων υπηρεσιών και μεταποίησης, συρρικνώθηκε σε χαμηλό 20 μηνών και διαμορφώθηκε στις 48,1 μονάδες από 48,9 τον Αύγουστο, με κάθε μέτρηση κάτω του 50 να ενισχύει τις ενδείξεις ύφεσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 όχι απλώς δεν διατήρησε μέρος έστω των κερδών άνω του 3% της Τρίτης, αλλά έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 398,91 μονάδες. Το λιανεμπόριο ηγήθηκε των απωλειών υποχωρώντας κατά 3,2%, ενώ μόνο ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσίασε μικρά κέρδη 0,8%, καθώς οι αγορές ανέμεναν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του OPEC+ στη Βιέννη, που τελικά αποφάσισε μείωσε της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Στο κόκκινο βρέθηκαν και οι εθνικές αγορές, με τον γερμανικό DAX να χάνει 1,21% στις 12.517,18 μονάδες, τον γαλλικό CAC να υποχωρεί 0,90% στις 5.985,46 μονάδες και τον βρετανικό FTSE να καταγράφει απώλειες 0,48% στις 7.052,62 μονάδες.

Αντίστοιχα κακό κλίμα και στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,52% στις 21.360,72 μονάδες και ο ισπανικός IBEX35 έχασε 1,52% επίσης κλείνοντας στις 7.579 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα