Ευρωπαϊκές αγορές: Ανάχωμα στις αυξήσεις επιτοκίων με ισχυρά κέρδη

από Philippos

Θετική ήταν τελικά η αποτίμηση των οικονομικών εξελίξεων της εβδομάδας από τους επενδυτές, καθώς οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με υψηλά κέρδη, κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας της εποχής.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), που προηγήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, παρά το «μούδιασμα που προκάλεσαν δεν στάθηκαν ικανές να επιδεινώσουν το ήδη νευρικό κλίμα στις αγορές. Το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο της ύφεσης, όσο προχωράμε προς τον χειμώνα εν μέσω ενεργειακής κρίσης που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 50 χρόνια. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε εκ νέου να αποστασιοποιηθεί εκ μέρους της ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας ότι θα ληφθούν μεν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον πληθωρισμό, αλλά αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» σε κάθε περίπτωση για προστασία της ανάπτυξης.

Εν μέσω των ζοφερών προοπτικών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Παρασκευή με ισχυρά κέρδη 1,9% στις 416,98 μονάδες, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη του διαμορφώθηκαν στο 0,3% λόγω του πτωτικού σερί που προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πολύ ισχυρό «παρών» από τον κλάδο πρώτων υλών, με κέρδη 5,7%.

Ο γερμανικός DAX έκανε άλμα 2,51% στις 13.459,89 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε 2,77% υψηλότερα στις 6.416,44 μονάδες και ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε 2,03% στις 7.334,84 μονάδες.

Σε θετικό κλίμα κινήθηκε και η περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να πετυχαίνει ισχυρή άνοδο 2,54% στις 23.282,46 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται 0.94% στις 7.942,7 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα