Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες εν αναμονή των νέων επιτοκίων

από Philippos

Μικρή πτώση κατέγραψαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση εν αναμονή ενός νέου γύρου αύξησης επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξη.

Ο δείκτης Stoxx 660 έκλεισε με πτώση 0,17% στις 454 μονάδες με βαρίδια τους κλάδους της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ακινήτων, ενώ ο έτερος ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,45% στις 4.159 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έχασε 0,16%, κλείνοντας στις 15.126 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 7.082 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.784 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,38% στις 26.335 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 9.049 μονάδες με πτώση 0,12%.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει την Τετάρτη τα επιτόκια της κατά 0,25%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζά (ΕΚΤ) μία ημέρα αργότερα (την Πέμπτη) κατά 0,5%.

Το αρνητικό κλίμα επέτεινε η άνοδος του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Ιανουάριο, η οποία έδωσε το έναυσμα σε πολλούς αναλυτές να υποστηρίξουν ότι η «μάχη της ΕΚΤ για την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμη τελειώσει», γεγονός που καθιστά αναγκαία τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αναμένεται την Πέμπτη.

Παράλληλα, τα σύννεφα της ύφεσης άρχισαν να πυκνώνουν στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, το δ’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, λόγω κυρίως της χαμηλής ιδιωτικής κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα