Ευρέως διαδεδομένη η διαφθορά στην Ελλάδα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (εφτά στους δέκα) και ακόμα μεγαλύτερη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (εννέα στους δέκα) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα που ζουν και κατοικούν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ειδικού Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς δημόσιους θεσμούς (70%), στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς (53%). Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 91% και 59% αντίστοιχα.

Από το 2013, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη έχει μειωθεί σε 18 κράτη μέλη. Οι Ευρωπαίοι που αισθάνονται ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή αποτελούν μειονότητα (26%). Η φύση και το εύρος της διαφθοράς διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, ενώ σημειώνεται ότι η διαφθορά βλάπτει την ΕΕ στο σύνολό της.

Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εκδώσαμε νέους κανόνες για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από την απάτη και τη διαφθορά, την ενίσχυση των διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, ενώ βρίσκεται υπό σύσταση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε άλλους τομείς, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι δημόσιες συμβάσεις, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στον τομέα της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, έχει δρομολογηθεί νέα νομοθεσία για τη διασφάλιση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης.

Η έρευνα για τη στάση του κοινού απέναντι στη διαφθορά είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι διαθέσιμες εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα