Ευλογιά των πιθήκων: Το εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει την νόσηση λένε οι ειδικοί

από Philippos

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών, το εμβόλιο Jynneos, που αρχικά είχε σχεδιαστεί εναντίον της ευλογιάς, φαίνεται να παρέχει προστασία και από την ευλογιά των πιθήκων.

Εντυπωσιακή ήταν άλλωστε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις περιοχές των ΗΠΑ όπου χορηγήθηκε σε επιλεγμένες ομάδες του πληθυσμού. Ακόμα και όσοι έκαναν μία δόση του εμβολίου είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο. Τη μέγιστη προστασία, όμως, αποκόμισαν όσοι έκαναν και τις δύο.

Η μονή δόση χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της εφετινής παγκόσμιας έξαρσης, για να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα του εμβολίου. Τώρα όμως οι Αρχές λένε πως πρέπει να συμπληρώσουν τον εμβολισμό τους όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να τους μολύνει η ευλογιά των πιθήκων.

62.000 κρούσματα και 23 νεκροί παγκοσμίως
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της στενής σωματικής επαφής. Σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 είχε προκαλέσει 24.662 κρούσματα σε 44 χώρες της Ευρώπης.

Παγκοσμίως, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 είχαν επιβεβαιωθεί 61.753 κρούσματα σε 105 χώρες. Οι 23 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην χώρα μας, 80 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων. Όλοι είναι άνδρες, μέσης ηλικίας 36 ετών. Οι 20 εξ αυτών είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό λίγο καιρό πριν νοσήσουν.

Τα νέα ευρήματα
Το εμβόλιο της ευλογιάς είχε μοιραστεί παγκοσμίως για προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου από τη νόσο. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια των CDC Dr. Rochelle Walensky, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25.500 κρούσματα της νόσου.

Έχουν επίσης διατεθεί 800.000 πρώτες και δεύτερες δόσεις του εμβολίου της ευλογιάς. Αν και δεν υπήρχαν δεδομένα για το πόσο θα μπορούσε να προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα είναι αποτελεσματικό.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία που παρείχαν στα CDC οι 32 αμερικανικές πολιτείες όπου διατέθηκε το εμβόλιο μεταξύ 31 Ιουλίου και 3 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με αυτά, οι ανεμβολίαστοι υψηλού κινδύνου άνδρες, ηλικίας 18-49 ετών, είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ευλογιά των πιθήκων, σε σύγκριση με όσους είχαν εμβολιαστεί 14 ή περισσότερες ημέρες νωρίτερα.

Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι η προστασία ήταν ακόμα μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση, τόνισε η Dr. Walensky. Και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να την κάνουν όσοι έχουν λάβει την πρώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα